Hlavní obsah

Nedvěd váhá nad návratem do Turína: Mám šanci vidět hráče s ohromným potenciálem

Praha

Původně plánoval, že si z malého EURO konajícího se v Čechách a na Moravě zaletí alespoň na otočku do Turína. „Chtel jsem na exhibici legend Juventusu s argentinským Boca Juniors,“ prozrazoval ambasador šampionátu jedenadvacítek Pavel Nedvěd. Teď však váhá a plány nejspíš přehodnotí. „Chci tady být po celou dobu turnaje. Navštívit všechny zápasy českého mužstva a podívat se i na Moravu, protože jde o obrovskou možnost vidět v akci mladé fotbalisty skrývající v sobě obrovský potenciál,“ přemítala legenda českého a vlastně i italského fotbalu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Nedvěd sleduje předzápasový trénink české jedenadvacítky před středečním zápasem ME s Dánskem.

Článek
Fotogalerie

Na malé EURO se budete dívat nejen jako jeho ambasador, ale docela určitě i jako ředitel svého Juventusu. Máte dopředu vytipované hráče, na jejichž výkony budete obzvláště zvědavý?

My na šampionát posíláme své skauty, kteří dostali za úkol sledovat všechny zápasy a týmy. V tom jsme stejní, jako většina velkých evropských klubů. Vždyť jde o obrovskou možnost vidět v akci talentované fotbalisty skrývající v sobě obrovský potenciál.

Docela diplomaticky jste se vyhnul odpovědi, zda se o někoho budete zajímat především. Ať už vy sám, nebo vaši kluboví skauti.

O fotbalových kvalitách mladých Němců a Angličanů víme a známe je, ale jsme zvědaví na dánský tým. Podle mého se může stát velkým překvapením turnaje.

A právě duelem s Dány česká reprezentace do turnaje vstoupí. Má podle vás vůbec nějakou šanci? Má naději na šampionátu uspět, když patří podle sázkových kanceláří k největším outsiderům?

Škoda, že nemůže startovat Vydra a že se mužstvo musí na úvod obejít bez dvou klíčových hráčů Kalase a Kadlece. I proto je třeba, aby kluci vytvořili velkou partu. Aby bojovali, jak nikdy nebojovali, aby hráli, jak nikdy nehráli. To je jediná cesta, jak mohou všechny porazit a zajistit si nesmrtelnost.

Ale třeba i cestu k angažmá v renomovaných klubech, jako se to povedlo vaší generaci po tažení na velkém EURO v šestadevadesátém v Anglii. Zvláště, když se do Čech a na Moravu sjeli skauti z celé Evropy!

I proto by pro ně měl šampionát představovat velkou motivaci. Možnost, že úspěchem, na malém EURO se jim nabídne příležitost zahrát si na mistrovství Evropy dospělých za rok ve Francii zrovna tak. Když se jim nastávající zápasy vydaří, možnost v áčku určitě dostanou.

To jste jim řekl, když jste za nimi při posledním tréninku před startem mistrovství přišel do kabiny?

K tomu nebyla možnost, protože jsem je nechtěl moc rušit. Vím totiž, jak důležitý je předzápasový trénink. Ale příležitost se najde. Třeba při společné večeři, na které se s nimi sejdu.

S mladou italskou squadrou podobné setkání také plánujete?

Mám pochopitelně naplánovanou i cestu do Olomouce a Uherského Hradiště, během níž chci navštívit také italský tým. Už třeba proto, že z Juventusu v něm máme čtyři hráče.

Jaké vůbec dáváte mladé squadře na šampionátu naděje? Jak hodnotíte její vyhlídky?

Italové postavili velice silný tým a podle mého patří mezi favority celého turnaje.

Který tým vyhraje fotbalové ME hráčů do 21 let?
Česko
29 %
Dánsko
5,5 %
Německo
38,2 %
Srbsko
2 %
Anglie
13,6 %
Itálie
7,3 %
Portugalsko
2,2 %
Švédsko
2,2 %
Celkem hlasovalo 17455 čtenářů.

Reklama

Související témata: