Hlavní obsah

Je odpočatý a nažhavený. Přesto českému reprezentantovi připadla nevděčná role

Praha

Nevděčná role připadla českému obránci Janu Baránkovi před úvodním duelem ME hráčů do 21 let. Při dnešním duelu s Dánskem zastoupí ve stoperské dvojici po boku kapitána Brabce potrestaného Kalase. Pak asi znovu usedne na lavičku, kde prožil i většinu jara po přestupu do Plzně.

Foto: Petr Horník, Právo

Reprezentační obránce do 21 let Jan Baránek před brankářem Portugalska Danielem Fernandesem.

Článek

„Jsem odpočatý, nažhavený a budu bojovat jako lev. Co bude po Dánsku, neřeším," bere s nadhledem svoji úlohu.

V zimě přestoupil z Ostravy na západ Čech. V dresu Viktorie oslavil titul a byl na hřišti při vítězství nad Jihlavou, po němž Plzeň měla definitivu prvního místa, jenže jinak naskočil jen třikrát v základní sestavě a v součtu posbíral pouhých 328 minut.

„S ohledem na šampionát pro mě bylo důležité, že jsem zmíněné duely odehrál v závěru jara. Obnovil jsem si herní návyky, získal jistotu," vypráví Baránek.

Když přestupoval z Baníku, v hlavě mu šrotovalo, zda by nebylo lepší volit hostování v některém z klubů, kde by měl pravidelné vytížení. „Trenér Koubek chtěl mít čtyři stopery, což jsem respektoval. A sám jsem znal situaci a chtěl se o místo poprat," nevyčítá si rozhodnutí změnit dres.

Šprtá útočníky soupeře

Už dlouho dopředu přitom tušil, že minimálně v prvním duelu šampionátu dostane šanci, neboť Kalas je v trestu. „Hra stoperů je prakticky stejná, ať nastoupím po boku kohokoliv," nestresuje se Baránek.

Snažil se důkladně nastudovat informace o soupeři, které připravili trenéři. „Každý jsme dostali několik papírů s rozborem jednotlivých hráčů. Takové čtení na dvacet minut před spaním. Zejména útočníky jsem studoval důkladně. Poulsen z Lipska či Fischer z Ajaxu jsou vážně skvělí. Trenéři nám jejich přednosti zdůraznili i na videu, tudíž snad mám vše naučené," doufá Baránek.

Po korunovaci v tuzemské nejvyšší soutěži sní o medailovém úspěchu před domácím publikem i s českým týmem, ať už jeho role bude jakákoliv. „Po Dánech trenér rozhodne, co se mnou bude. Pro mě je hlavní, abychom postoupili ze skupiny. Nehráli jsme kvalifikaci, soupeři nás neznají. Věřím, že překvapíme," říká odhodlaně.

Češi a ME do 21 let:
1996čtvrtfinále se Španělskem
1998vyřazeni v kvalifikaci 2000 stříbro (finále s Itálií)
2002zlato (finále s Francií)
2004vyřazeni v baráži Švýcarskem
2006vyřazeni v baráži Německem
20074. místo ve skupině ME
2009vyřazeni v kvalifikaci
2011bronz jako poražený semifinalista
2013vyřazeni v baráži Ruskem
Pozn.: V roce 1996 se po skupinách hrálo čtvrtfinále a postupující se utkali vyřazovacím způsobem ve finálovém turnaji, v roce 1998 hrálo osm nejlepších týmů ve vyřazovacím turnaji na jeden zápas, od roku 2000 se hraje ve dvou skupinách po čtyřech, dva nejlepší postoupí do semifinále. Někdejší československý tým dosáhl maximálně na čtvrtfinále.

Reklama

Související témata: