Hlavní obsah

Česko - Dánsko 1:2Dánové po půli ztrestali českou pasivitu a šampionátový duel otočili

MinutaMin. Tým Hráč Akce
35. Kadeřábek 1 : 0
56. Vestergaard 1 : 1
84. Sisto 1 : 2
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Marně se před vstupem do evropského šampionátu jednadvacítek upínal kouč českých mladíků Jakub Dovalil k naději, že i série kvalifikačního suveréna musí přece jednou skončit. Dánové ho v tomto směru zklamali. V pražském Edenu sice po půli po parádní střele Kadeřábka prohrávali, ale po změně stran se probrali, skóre otočili a i přičiněním pasivní hry české reprezentace ve druhé půli slavili výhru. Dovalilův výběr tak vyšel v úvodním duelu skupiny A naprázdno a zamýšlenou cestu do semifinále si tím zkomplikoval. Druhý zápas odehrají lvíčata v sobotu proti Srbsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný Jakub Brabec po utkání s Dánskem.

Článek
Fotogalerie

Už po padesáti vteřinách povstal trenér Dovalil z lavičky. Chtěl od svých svěřenců, aby začali aktivně, takže jim hned po úvodním hvizdu šel pokyny raději ještě připomenout. Kliment ho vyslyšel, neboť koncentrovanost dánského gólmana vyzkoušel už po třech minutách, ostatní se promptně přidávali.

Kadeřábek se v duchu svých zvyklostí snažil vyrážet kolem postranní čáry, hledat spoluhráče, jak to má ve zvyku ve Spartě i první reprezentační garnituře a přitom ještě nabíhat do dánské šestnáctky. Agilní Frýdek operoval před ním, Přikryl se pokoušel z jejich spolupráce těžit.

Kadeřábek recept našel

A protože ve středové řadě se činili Petrák se Zmrhalem, měl zápas dost jednostranný průběh. Dánové se jen bránili české ofenzívě, které ovšem chyběl moment překvapení, nápad, patřičné zrychlení a hlavně přesná finální přihrávka. A když už přece jen přišla a Kliment se pomalu dral do šance, nerozpakoval se Vestergaard vytasit faul oceněný žlutou kartou.

Kadeřábek ovšem přišel na to, jak vyzrát na soupeřovu úpornou obranu, která mnohdy hodně bolela. Deset minut před přestávkou sebral balón, individuálním průnikem se dostal až na hranici šestnáctku a levačkou zamířil přesně. Busk Jensen se po jeho ráně natahoval marně.

Teprve v ten moment se dánský celek probral a začal pomýšlet i na útočení, v němž je jeho největší síla. Vždyť v průběhu kvalifikace nastřílel nejvíc gólů ze všech účastníků! Skutečně zahrozil, ale neudeřil, což se mu mohlo stát osudným.

Minutu před půlí se totiž Dovalilovým svěřencům doslova vnucovala možnost vedení zvýšit. Přikrylovu ránu ovšem Busk Jensen vyrazil, s Frýdkovou dorážkou si rovněž poradil. A po rohovém kopu spasil svůj celek zase, neboť ani Kliment ho nepřekonal.

Trest za pasivitu i zahozené šance

Zmařené příležitosti se českému celku vymstily. Zvláště, když po změně stran pálil Kliment v další dobré možnosti těsně vedle. Vestergaard, dánský legionář ve službách německých Brém, jednal, jak si má kapitán počínat. Na hranici malého vápna se dostal mezi Baránka a Klimenta a hlavou skóre srovnal.

Zaslouženě, protože pasivním nástupem do druhé půle čeští mladíci soupeře doslova vybídli, aby převzal aktivitu a tím i režii utkání. A Dánové velkorysou nabídkou nepohrdli, neboť přidali v nasazení, pohybu i důrazu v osobních soubojích, takže si vynutila tlak, vyrovnání a nakonec i výhru.

Koubek sice sedm minut před koncem zlikvidoval vyloženou příležitost, do níž se prodral Poulsen, jenže po následném rohu přece jen inkasoval. Obránci před ním zaspali a následně zazmatkovali, Zmrhal balón neodkopnul a střídající Sisto rozhodl o vítězství kvalifikačního suveréna.

Závěrečné vzepětí Dovalilových svěřenců bylo marné. Trávník sice vyrovnal, ale ofsajd byl příliš evidentní, než aby mohl gól platit. Česká reprezentace tak vykročila do šampionátu s prázdnou.

Mistrovství Evropy ve fotbale hráčů do 21 let - skupina A:
Česká republika - Dánsko 1:2 (1:0)
Branky: 35. Kadeřábek - 56. Vestergaard, 84. Sisto. Rozhodčí: Maciniak - Raczkowski, Musial (všichni Polsko). ŽK: Knudsen, Vestergaard. Diváci: 15 987.
ČR: Koubek - Kadeřábek, Brabec, Baránek (82. Jánoš), Hybš - Frýdek, Přikryl (62. Trávník), Petrák, Zmrhal, Krejčí (76. Skalák) - Kliment. Trenér: Dovalil.
Dánsko: Busk - Knudsen, Vestergaard, Sörensen (25. Vigen), Scholz - Höjbjerg, Thomsen, Christensen - Falk (89. Berggreen), Fischer (57. Sisto), Poulsen. Trenér: Thorup.

Reklama

Související témata: