Hlavní obsah

Přestup, gól. Budu slavný, napadlo Kadeřábka. Lvíčata ale premiéru nedotáhla

dos, zpSport.cz

Scénář to byl náramný. V úterý podepsal smlouvu Hoffenheimu, ve středu Sparta jeho přestup oznámila. Do premiérového duelu mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let tak šel Pavel Kadeřábek s čistou hlavou. Právě letenský obránce otevřel v prvním poločase skóre, lvíčata však nakonec ideálně rozehranou partii nedotáhla do úspěšného konce a šampionát otevřela porážkou 1:2. „Škoda, mohl jsem být slavný,“ usměje se Kadeřábek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Pavel Kadeřábek oslavuje gól proti Dánsku.

Článek
Fotogalerie

Tři roky neporažení Dánové budili před startem turnaje hrůzu. Během první půle se ovšem všichni diváci v Edenu i u obrazovek museli ptát, proč vlastně.

„Řekl bych, že Dánové nečekali, jak na ně vlítneme. Nenechali jsme jim žádné místo po krajích, takže celou první půli nevěděli, jak na nás hrát," vysvětluje si Pavel Kadeřábek.

Druhá půle ovšem napsala úplně jiný příběh. „O přestávce jsme si říkali, že nesmíme zalézt. Pak přijdeme na hřiště - a zalezeme na prvních dvacet minut. Co k tomu říci, nevím proč," kroutí obránce hlavou.

Velký přestup, pak gól, který mohl třeba vítězný. To by byl úžasný den. „Také mě napadlo, že bych mohl být slavný. Bohužel to nedopadlo..."

Operace mu pomohla k trefě levačkou

K úvodní trefě celého šampionátu mu paradoxně pomohla operace kolena, kvůli níž musel vynechat část jara. Parádní ofenzivní výlet totiž zakončil netradičně levou nohou.

„Operované koleno mě občas bolí, tak se teď v tréninku snažím víc střílet levou nohou. A vyplatilo se."

Bod by byl zlatý, nikdo nechce začínat velký turnaj porážkou. „Dostali jsme se pod tlak, to je jasné. Ve druhém zápase potřebujeme porazit Srby, pak možná i Němce, což je hodně těžký oříšek. Na druhou stranu jsme ale poločas přehrávali Dány, kteří tři roky neprohráli. Zkusíme to."

V neděli Kadeřábek na základně v Benicích avizoval, že by ještě do začátku turnaje rád přestoupil do bundesligy. A stihl to.

„Smlouvu jsem podepsal v úterý, ve středu to kluby oznámily. Musím poděkovat panu Křetínskému, že mě ze Sparty pustil. Ulevilo se mi, teď už mám čistou hlavu jen na šampionát," libuje si Kadeřábek.

Životní podpis během osobního volna

Kouč Jakub Dovalil měl pro jeho životní krok pochopení. „Na srazu mi trenér říkal, že pokud bych kvůli přestupu potřeboval, klidně mě třeba na dvě hodiny uvolní. Ale ani to nebylo třeba. Smlouvu mi poslali a já ji podepsal na hotelu během osobního volna, zabralo to asi dvacet minut," líčí reprezentant z áčka.

Bundesliga je pro něj velkou výzvou. „V Hoffenheimu mají nový stadión z roku 2010. Všichni tam na mě byli příjemní a já tam při první návštěvě německy také něco řekl," usmívá se hráč, který se jazyku pilně věnoval.

Sen se mu splnil. „Kapitán Dánů Vestergaard z Brém mi po zápase gratuloval, že se teď budeme potkávat. Je vidět, že i protihráči můj přestup registrují. A já jen přeju spoluhráčům, ať se někdo z nich na šampionátu taky prodá ven," líčí Kadeřábek, jemuž teprve konečný výsledek pokazil jinak parádní den.

Reklama

Související témata: