Hlavní obsah

Měli jsme Dány zadupat, jenže jsme zalezli, litovali mladíci bídné druhé půle

Zklamaní z vlastního výkonu v druhém poločase byli borci české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let, kteří v zahajovacím duelu mistrovství Evropy podlehli Dánsku (1:2). Zatímco do přestávky tým trenéra Dovalila soupeře zaskočil a ujal se vedení, po obrátce vypadl z role a po dvou nezvládnutých standardních situacích neměl ani bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný Jakub Brabec po utkání s Dánskem.

Článek

„Do přestávky jsme hráli super, soupeře jsme zatlačili a drželi jsme se taktiky, kterou jsme celou dobu chystali. Předvedli jsme velmi kolektivní výkon. Jenže po přestávce jsme nepochopitelně zalezli, přestože pokyn byl hrát dál ofenzivně," vykládal útočník Jan Kliment, jenž se dočkal nominace do základní sestavy, byť se do výběru pro šampionát dostal na poslední chvíli při absenci kanonýra Vydry z anglického Watfordu.

„Tušil jsem to už od pondělí podle tréninků, jistotu jsem získal v úterý při taktické poradě. A byl jsem trochu překvapený," netajil Kliment.

Lekli se vidiny

Radost ze zařazení mezi jedenáctku vyvolených pro úvodní duel šampionátu mu však kazila prohra. „Měli jsme Dány po přestávce zadupat, jenže podvědomě jsme asi chtěli hájit těsný náskok. A taky je třeba vidět, že soupeř po přestávce výrazně přidal," přemítal Kliment.

„Myslím, že Dánové byli naším výkonem v první půli zaskočeni. Hráli jsme hodně vysoko a k ničemu je nepustili. Až mě překvapilo, jak jsme je přehrávali. Jenže po obrátce jsme zalezli a podřídili jsme se soupeři," posteskl si záložník Martin Frýdek.

„Druhou půli jsme nezvládli. Myslím, že jsme se lekli vidiny vítězství. A nejhorší je, že inkasujeme dva góly ze standardních situací, na které jsme se chystali a věděli, jak jsou při nich Dánové silní. Kdybychom při jejich síle inkasovali ze hry, nemohl by se nikdo divit. Ale takhle cítíme zklamání," lamentoval kapitán českého týmu Jakub Brabec.

Jeho družina si přitom během prvního poločasu po úvodní brance Kadeřábka připravila šance, aby náskok navýšila. „Měli jsme do přestávky vstřelit druhý gól, čímž bychom rozhodli," mínil Kliment. „Dvoubrankové vedení za poločas by asi Dány zlomilo," přitakával Frýdek.

Při dorážce chyběl krok

Oba měli solidní palebné příležitosti k navýšení náskoku. „Netrefil jsem balón ideálně," litoval Kliment okamžiku, kdy z velkého vápna pálil splašeně zcela mimo tyče.

V dalších dvou velmi dobrých pozicích pak selhal Frýdek. „V první situaci jsem si míč zasekl kolem obránce, který se chystal mi skočit do střely. Snažil jsem se balón tlačit k zemi, jenže asi jsem měl pálit nahoru," dumal Frýdek. „Při dorážce po ráně Přikryla mi pak chyběl krok, protože takhle jsem nebyl v ideálním postavení a obránce stačil míč tečovat a brankář následně vyrazit," posteskl si Frýdek nad situací těsně před poločasem, kdy Jakob Busk Jensen udržel soupeře ze severu Evropy ve hře.

„Je třeba si přiznat, že Dánové nás ničím nezaskočili. Prostě si před dalším utkáním musíme důkladně rozebrat druhý poločas, který z naší strany nebyl dobrý. Nejde o dobrý vstup do turnaje, ale pořád jsou před námi dva zápasy," zůstával pozitivní Brabec před souboji se Srbskem a Německem.

Reklama