Hlavní obsah

Útok na rekord šampionátu v ohrožení! Vyprodáno, a přitom poloprázdno

Praha

Tak takhle to s diváckým rekordem asi nedopadne podle plánu. Vyprodáno! To bylo hlášeno dlouho před úvodním utkáním na ME hráčů do 21 let mezi Českem a Dánskem, samozřejmě s dovětkem, že si velkou část lístků vyblokovala UEFA a že tedy některá místa pro partnery evropského fotbalu zůstanou nevyužita. Stovky volných sedadel vyvolávaly úsměv. Možná se někdo i naštval. A jakpak to tedy je s těmi smělými prohlášeními o překonání návštěvnického historického maxima?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fanoušek během utkání EURO 2015 hráčů do 21 let s Dánskem.

Článek

Na Slavii bylo nakonec ohlášeno necelých šestnáct tisíc diváků. Na Spartě zhruba 5000... Rekord šampionátu je celkem 176 000 diváků. Padne? Těžko říci. Poměrně laciné vstupenky (od 100 korun) překonání nahrávají, s ohledem na okolnosti je to ale nejisté.

UEFA z bezpečnostních důvodů a kvůli mediálním potřebám snížila kapacitu pro zahajovací duel na 17 700. "Distribuovali jsme kompletní kapacitu. Volná místa sice zůstala, ale lístky k mání prostě nebyly," vysvětluje Ondřej Lípa, tiskový mluvčí Fotbalové asociace České republiky.

Jedno maximum už padlo

Návštěva 15 987 diváků na zahajovací duel znamenala i tak rekord z hlediska návštěvnosti na domácí utkání české jednadvacítky. A zároveň jde o třetí nejvyšší návštěvu na ČR 21 v historii po finálovém zápase v Basileji 2002, kde český triumf sledovalo 20 400 fanoušků a přípravném duelu s Anglií v Sheffieldu 2008, kdy na tribunách bylo 18 735 lidí.

Co je zřejmé, na moravských stadiónech má být plno, a to na všechny zápasy. Lístky na tamní střetnutí už podle internetové stránky pořadatelů nejsou v prodeji. Těžko ale říci, jestli zase bude "vyprodáno". To se ukáže dnes - v Olomouci hrají od 18.00 Italové se Švédy a v Uherském Hradišti změří od 20.45 síly Angličané s Portugalci (průběh obou utkání můžete sledovat v podrobných on-line reportážích na Sport.cz).

A co zažívají samotní fanoušci? Tady je několikero zjištění pro ty, kteří se na malé Euro teprve chystají. Ceny jsou v české skupině v Praze přívětivější na Spartě. Ale ne o moc. Rejstřík občerstvení na obou stadiónech se mírně liší. Ale je standardní. Klobásy, hotdogy, popcorn, sekaná... Klasiku čekejte i na Moravě.

Lze stihnout oba zápasy

A co bylo zřejmé už ve středu? Kdo se rozhodne k přejezdu městskou dopravou z Edenu na Spartu, nesmí být překvapen narvanými tramvajemi i metrem, jinak bude poněkud rozladěn. Lze to stihnout bez toho, že přijdete o první minuty druhého zápasu, na Moravě je to v tomto směru horší.

Ale co jsou drobné cestovní trable proti tomu, když fanoušek dorazí z Edenu na Letnou, na pohled vidí téměř prázdnotou zející stadión a před tím se od pokladní dozví, že jsou k mání lístky do jediného (!) sektoru - v rohu. „Vše ostatní je vyprodáno," zní nekompromisně zpoza přepážky.

Reklama

Související témata: