Hlavní obsah

S Kadlecem pomůžeme, ale nejsme bohové, připomíná Kalas před návratem do sestavy

Před třemi lety ho v barážové odvetě o postup na evropský šampionát jednadvacítek proti Rusům vypakoval finský rozhodčí Munukka ze hřiště. Právě proto nesměl stoper Tomáš Kalas ve středu nastoupit k úvodnímu duelu českého týmu s Dánskem a trpěl na tribuně. „A plný sil a chuti spoluhráčům pomoci,“ poznamenal mladík patřící londýnské Chelsea po prohře, která Dovalilovu výběru zkomplikovala plány na postup ze skupiny. „Musíme stát jeden za druhým a ve druhém zápase porazit v sobotu Srbsko,“ neztrácí víru Kalas, který se po vypršení trestu do sestavy vrátí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Kadlec (vlevo) a Tomáš Kalas museli sledovat úvodní utkání jen z lavičky.

Článek

První rozčarovaní z prohry pominulo. Už jste se spoluhráči zápas rozebírali?

Hned v kabině jsme si řadu věcí vyříkali. Samo sebou, že vzhledem k závěru utkání nic pozitivního nezaznívalo. Teď už ale myslíme na druhý zápas proti Srbsku. Víme, co před námi je a co musíme udělat.

Problémy s výkonem mužstva ve druhých poločasech se opakuje. Máte vysvětlení, proč v úvodním šampionátovém duelu český tým po půli doslova odkráčel a z trávníku se vytratil?

Dánové nás evidentně podcenili. Do přestávky byli zralí na ručník, a kdyby prohrávali tříbrankovým rozdílem, nemohli by se divit. Jenže po půli hru změnili a my nestačili zareagovat.

Nebylo to i tím, že spoluhráčům docházely síly a najednou nic nestíhali?

Já byl na tribuně plný sil, ale nevím, jak kluci.

Ale viděl jste je. A po utkání s nimi mluvil, takže víte, jak se cítili...

V úbytku sil to podle mého nebylo, protože střetnutí nemělo nějaké extrémní tempo. A hlavně - šedesát minut běhali bez balónu Dánové, takže křeče chytaly některé z nich. Třeba Vestergaarda. Spíš oni toho měli plné zuby.

Nemohla tedy příčina obratu spočívat v tom, že se někteří hráči doslova zalekli možnosti, že by favorizovaného protivníka porazili?

Možné to je. Třeba jim podobná vidina skutečně svázala nohy, třeba si někteří opravdu říkali: Co když skutečně vyhrajeme? Co s tím budeme dělat? Proto raději nakopávali balóny dopředu, aby nic nezkazili. Ale nemyslím, že by šlo o hlavní příčinu zvratu a prohry.

V sobotním střetnutí se Srbskem by se už nikdo lekat nemusel, když se do sestavy vracíte vy a s vámi i další ze zkušených hráčů Václav Kadlec.

Po vypršení trestu se sice vracím a hrát mohu, což ovšem ještě neznamená, že hrát budu. Záleží na trenérovi.

Přece nesmysl, aby vás v tak důležitém střetnutí vynechal. Zvláště, když Baránek je zraněný a nenastoupí, zejména, když na vaše zkušenosti spoléhá.

Pochopitelně že by to představovalo velkou motivaci pro mě i pro Vaška. Možnost dokázat, že jsme proti Dánům mužstvu chyběli a že by na nás mohla hra stát. A to přesto, že podstatný je a teď i proti Srbům bude týmový výkon.

Jenže na vás dva ti mladší hodně dají. Stejně jako třeba na Kadeřábka či Krejčího, kteří přišli vypomáhat z áčka.

Ale my přece nejsme bohové, aby nás všichni poslouchali a respektovali. Pomůžeme a na hřišti poradíme, to se ví, ale podstatné bude, abychom stáli jeden za druhým.

Úvodní prohrou si český tým značně zkomplikoval zamýšlenou cestu do semifinále. Už jste spekulovali, jak při panující konstelaci postoupit ze skupiny?

Základním kamenem by měla být sobotní výhra nad Srbskem, přičemž bude následně hodně záležet na výsledku zápasu Německa s Dánskem. Teprve pak uvidíme, jaká situace vznikne.

Takže v postup pořád věříte?

Po prohře s Dánskem všichni tvrdí, že už nemáme šanci, ale já doufám, že Srby porazíme a o postup hrát budeme.

Reklama

Související témata: