Hlavní obsah

Role spasitele Kadlecovi nevadí. Sám si nakládám odpovědnost, tvrdí před konfrontací se Srby

Praha

Postupová matematika už je v podstatě jednoduchá. „Musíme v sobotu ve druhém utkání porazit Srbsko, abychom si uchovali šanci na semifinále,“ uvědomuje si Václav Kadlec, jemuž už vypršel trest, a tudíž se může vrátit do sestavy českých mladíků. A dokonce jako spasitel, protože na jeho střelecké schopnosti spoléhá trenér, stejně jako spoluhráči. „Ta role mně vůbec nevadí, protože sám si na sebe zodpovědnost nakládám,“ nedělá si legionář z bundesligového Frankfurtu na jaře hostující ve Spartě před druhým turnajovým duelem vědu z pozice, v níž se ocitl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Kadlec během předzápasového tréninku.

Článek

Na tribuně v úvodním střetnutí proti Dánům trpěl, to nepopírá. Zvláště, když se zápas vyvíjel víc než slibně a bodový zisk se mladé české reprezentaci v prvním díle malého EURO přímo nabízel.

„Fakt jsem myslel, že body v klidu uhrajeme, protože Dánové nepředváděli vůbec nic. Jenže po přestávce už nebyli tak statičtí jako v první půli, běhali, nabízeli se, začali hrát středem. A s tím jsme měli problémy, i když rozhodně nešlo o nejlepší výkon, který jsem od Dánů viděl,“ nechápal ani on proměnu, k níž ve hře českého celku došlo.

Že by snad spoluhráčům došly v poslední půlhodině síly? Že by se bez distancovaného Kalase a také Kadlece nedovedli vyrovnat s pomyšlením, že favorizovaného protivníka přece jen mohou porazit? „Ale ne, zkušených hráčů je v našem mančaftu dost, takže naše absence by roli hrát neměla. A zápas neměl zase tak strhující tempo, aby se mužstvo vyčerpalo. Zvláště, když šlo o první turnajové vystoupení,“ odmítá Kadlec podobné vysvětlení.

V sobotu na pražské Letné bude na něm a pochopitelně i na druhém mladém legionáři Kalasovi, aby českou reprezentaci zvedli. Trest za vyloučení v barážovém duelu o EURO 2013 jim vypršel a při konstelaci vyvolané úvodní prohrou je na ně pohlíženo jako na spasitele.

„Nevadí mi, když budu vnímán jako spasitel. Doufám, že roli zvládnu a že jako tým zvládneme zápas se Srbskem, které musíme porazit,“ nemá Kadlec těžkou hlavu z očekávání do něho vkládaného.

„Nic jiného nám nezbývá, pokud si chceme udržet postupovou naději. Nebude to snadné, protože Srbsko vyřadilo v baráži Španělsko a i tady na šampionátu hrálo v prvním zápase proti Německu dobře. Tedy hlavně do momentu, kdy byly síly na hřišti vyrovnané.“

Tři body ale na postup ze skupiny ovšem stačit nebudou, uvědomuje si Kadlec. „Alespoň čtyři musíme udělat. Ale když porazíme Srby, proč bychom neměli bodovat v posledním zápase s Němci?“ věří mladý legionář z Frankfurtu, že postup ze skupiny není ztracen. Zvláště když se vrátí do sestavy on považovaný za spasitele.

Reklama

Související témata: