Hlavní obsah

Mladíci, vzpomeňte na Anglii, první prohrou ME nekončí! Zlomí Srby omámené zlatým ránem?

Praha

Jsou pod tlakem, ne že ne. Nadějně rozehraný premiérový duel s Dánskem prohráli, navíc se zdá, že špičkové evropské země jsou ve věkové kategorii do 21 let o krok před českými fotbalisty. Na druhou stranu však není důvod, aby lvíčata před druhým zápasem mistrovství Evropy se Srbskem propadala panice. Příklady z minulých šampionátů je mohou povzbudit. Identickou situaci už zvládla nejen jedenadvacítka, ale také áčko. Zvládnou to mladíci proti Srbům, kteří ráno mohli potěšeně sledovat své krajany, jak proti Brazilcům dotáhli ke zlatu své tažení na MS dvacetiletých na Novém Zélandu?

Zápas ČR - Itálie na ME 1996

 
Článek
Fotogalerie

Porážkou v prvním zápase turnaj rozhodně nekončí! To je imperativ, jemuž prostě musejí Dovalilovi svěřenci věřit.

Příklady hodné následování mají. Poslední mistrovství Evropy 2012 v Polsku otevřela reprezentace dospělých vysokou porážkou 1:4 s Ruskem a zdálo se, že tam bude jen do počtu. Po výhrách nad Řeckem a Polskem si ale postup ze skupiny zajistila a vypadla až ve čtvrtfinále s Portugalskem.

A což teprve v Anglii 1996. Češi tam přijeli na kontinentální šampionát jako outsider a v prvním duelu také podle očekávání podlehli Německu 0:2. Jenže ve druhém utkání senzačně porazili Itálii a pak spanilou jízdou zamířili až do finále, kde prohráli s Němci podruhé až v prodloužení...

Druhý den může být všechno jinak

„V Anglii jsme seděli po prvním zápase, v němž nás vyrychtovali Němci, na pokoji s Radkem Drulákem a Karlem Radou, a říkali si: Proboha, co my tady vůbec děláme? Vždyť my sem vůbec nepatříme," vzpomíná na Anglii v šestadevadesátém současný šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, který tehdy dělal vedoucího národního mužstva. „Jenže fotbal je krásný v tom, že druhý den může být všechno jinak. A v Anglii tomu tak bylo a my to přes úvodní prohru dotáhli až do finále."

Kadeřábka a spol. může posilovat, že kolem lvíčat se dnes pohybují hned tři protagonisté slavného šampionátu v Anglii - asistent Jan Suchopárek, trenér brankářů Petr Kouba a patron Radek Bejbl.

„Jedno je shodné, tehdy jsme věděli, že už není jiná cesta než vyhrát druhý zápas. Asi to ale od nás nikdo moc nečekal... Ani nedošlo k velkým změnám v sestavě, jen na jedné pozici," poukazuje Bejbl, autor jednoho z gólů proti Itálii (2:1) ve druhém zápase na EURO 1996.

Když začali porážkou, získali titul

Jedenadvacítka zatím pouze jedinkrát v minulosti zahájila evropský šampionát prohrou. Před třinácti lety tým trenéra Beránka podlehl Francii, nakonec ale ve Švýcarsku slavil titul.

Od doby, kdy se hraje o medaile turnajovým způsobem, jsou Češi na ME popáté. V roce 2000 vstoupili do turnaje remízou se Španělskem a nakonec vybojovali stříbro. O dva roky později po prohře s Francouzi vyválčil tým kapitána Vachouška ve skupině čtyři body, pak došel slavně pro zlato. Při šampionátu 2007 výběr trenéra Škorpila sice na úvod remizoval s Anglií, jenže pak podlehl Srbsku i Itálii a byl vyřazen. Během ME v Dánsku 2011 mužstvo trenéra Dovalila začalo výhrou nad Ukrajinou, ve skupině bralo šest bodů a získalo bronz.

Každý týden by mohl být jiný šampión

„Tvrdí se, že na prvním turnajovém zápase hodně záleží a jak moc důležité je v něm neprohrát. Hodně pravdy v tom je, protože forma a výkonnost se mění a co se událo dnes, může být za pár dnů úplně jinak. Však ne nadarmo staří trenéři říkávali, že hrát se mistrovství světa či Evropy třeba o týden či čtrnáct dnů později, byl by šampiónem někdo úplně jiný," přitakává čerstvý sedmdesátník Ladislav Škorpil a přidává i vlastní zkušenost.

„Na šampionátu jedenadvacítek v roce 2007 v Nizozemsku jsme v prvním zápase s Angličany neprohráli a po bezgólové remíze si říkali, jak nadějně jsme do turnaje vkročili. Jenže pak přišel stejně jako na současném turnaji duel se Srbskem a gól, který jsme dostali v poslední minutě. Slibný úvod jsme sice měli, přesto jsme ze skupiny nepostoupili. Hlavně proto, že jsme se potýkali se stejným problémem jako současná jedenadvacítka. Obranu jsme měli spolehlivou, inkasovali málo gólů a neprohrávali, jenže s ofenzívou byla potíž. Góly jsme nedávali, takže jsme ani nevyhrávali," srovnává Škorpil.

Chtějí si udržet osud ve vlastní moci

Každý turnaj samozřejmě přináší novou konstelaci. Jak s ohledem na vlastní tým, tak i soupeře. A prohra s Dány českému výběru pochopitelně sny o medaili notně zkomplikovala.

„Jsme pod velkým tlakem," uvědomuje si i útočník Václav Kadlec. „Chceme jít do posledního duelu s osudem ve vlastní moci," naznačuje obránce Tomáš Kalas, že celý tým myslí jen na úspěch se Srbskem. „Spoléhat se už teď na možnost výhry nad Německem by byla troufalost. Mají silný kádr, i hráči z lavičky jsou fantastičtí," varuje Kadlec.

„Zažil jsem na šampionátech postup i nepostup s šesti body, ale stejnou variantu i s tříbodovým ziskem," snaží se zachovat nadhled trenér Jakub Dovalil.

Zápas se Srbskem se hraje v sobotu od 18:00 v Praze na Letné, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Jak lvíčata dopadnou proti Srbům?
Zvítězí
58,3 %
Remizují
7,6 %
Prohrají
34,1 %
Celkem hlasovalo 1572 čtenářů.

Reklama

Související témata: