Hlavní obsah

Lvíčata zemětřesení nezažijí. I trápící se Krejčí proti Srbům vyrukuje, protože se hraje na jeho Spartě

Praha

Zemětřesení v sestavě nechystá, i když po prohře v úvodním šampionátovém duelu s Dánskem si trenér české jednadvacítky Jakub Dovalil až příliš dobře uvědomuje, že v sobotní konfrontaci se Srbskem už půjde o všechno. „Bude to buď, anebo. Bodovat musíme, protože jedině tak zůstaneme dál ve hře. Prohra by znamenala náš konec,“ vnímá drsnou realitu, která před jeho týmem stojí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alexander Scholz z Dánska a český záložník Ladislav Krejčí (vlevo) během utkání EURO 2015 hráčů do 21 let v Praze.

Článek

I v ní se ale objevilo alespoň nějaké pozitivum. Do sestavy se vrací Kalas s Kadlecem, kteří proti Dánům nuceně absentovali, neboť je dostihl trest za vyloučení v baráži s Ruskem před dvěma a půl lety.

Zápas Srbsko - ČR se hraje v sobotu od 18 h na pražské Letné, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž  na Sport.cz

„Pomohou nám a mužstvo určitě zkvalitní. Vždyť oba za sebou mají dobrý poslední půl rok," je si jistý Dovalil, že síla jeho týmu s návratem obou hráčů naroste.

I stadión Sparty představuje motivaci

I Krejčímu, jenž se k mužstvu připojil po návratu z kvalifikačního vystoupení první reprezentační garnitury na Islandu, dál věří a na Letné ho postaví.

„Vždyť říkám, že dojde jen k drobným změnám v sestavě. Nic dramatického nepřipravuji," stojí si kouč jednadvacítky za svým rozhodnutím.

Krejčího prostě podrží, i když v úvodním šampionátovém vystoupení v barvách lvíčat pokračoval v jarním strádání a trýzeň provázející ho ve Spartě i áčku nepřekonal.

„Ale bude hrát doma, na Letné. To mu pomůže," chytá se naděje trenér a prozrazuje, že s Krejčím si sedl a promlouval s ním. „Není v této sezóně v nejlepší formě, ale dělá všechno, aby se připravil co nejlépe a zvednul se. Věřím mu."

Právě letenský stadión a ryze domácí prostředí hned pro čtveřici hráčů Sparty z jeho kádru představuje stimul, který by měl jeho mužstvu pomoci.

„Pro každého, kdo Spartou třeba jen prošel, je výhodou a motivací zahrát si doma," je si jistý.

„Nemohu mluvit za ostatní, ale nám čtyřem to určitě pomůže," ujišťuje jménem Kadeřábka, Brabce, Krejčího i jménem svým Václav Kadlec. „ Zvládneme to. Musíme," přidává odhodlaně.

Balkánci. A disciplína jim nechybí, připomíná kouč

„Musíme hlavně navázat na výkon v první půli proti Dánům. Pokud to zvládneme a vyvarujeme se chyb, jichž jsme se dopustili v úvodním duelu po přestávce, pokud udržíme míč, budeme si počínat agresivně a nezalezeme k vlastní bráně, pak máme šanci uspět a zůstat ve hře," připomínal svým svěřencům trenér Dovalil, i když respektem k Srbům se netají.

„Po dva roky hrají stejně, teď ovšem jejich síla narostla příchodem Djuričiče, který má na kontě už dvacet startů za reprezentační áčko," glosoval protivníka. „Zdobí je individuální technika, přechod do útoku, mají ve svém středu v porovnání s Dány větší individuality, ale co je u balkánského celku zajímavé především - hrají i disciplinovaně a organizovaně."

I přesto objevil Dovalil a jeho lidé ve hře sobotního protivníka chyby a rezervy. V defenzívě především. „Víme o nich. Dopředu umí, v obraně ale mají mezery, takže je v našich silách zápas s nimi zvládnout," ujišťuje po trenérových referencích Václav Kadlec.

Reklama