Hlavní obsah

Na Dány v Edenu vyprodáno bylo, v Olomouci jsme chybovali, hlásí organizátoři ME

dos, zpSport.cz
Aktualizováno

Úvod fotbalového mistrovství Evropy do 21 let některé fanoušky zaskočil. Jak je možné, že některé zápasy byly klasifikovány jako vyprodané, a přitom spousta míst v hledišti zůstala volných!? Jedním z důvodů je, že UEFA pro šampionát snížila kapacitu všech čtyř stadiónů proti zvyklostem české ligy. Organizační výbor si stojí za tím, že zápas Česko - Dánsko vyprodaný byl, naopak se omlouvá, že jeho chybou chybělo v distribuci 2500 vstupenek na duel Švédska s Itálií v Olomouci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fanoušek během utkání EURO 2015 hráčů do 21 let s Dánskem.

Článek

Rozhořčení fanoušků bylo veliké. Do Edenu se přece vejde až 21 tisíc diváků a úvodní zápas lvíčat s Dánskem byl prezentován jako vyprodaný. Jenže pak se začalo hrát a od oka byla tak pětina míst volných. Oficiálně bylo ohlášeno 15 987 diváků.

Oficiální kapacita stadiónů pro ME:
Praha-Eden 17 430
Praha-Letná 16 956
Olomouc 10 897
Uherské Hradiště 6504

„Objevila se řada nepřesných informací, jaká je kapacita v Edenu. Je třeba brát v úvahu, jak je hrubá a čistá pro šampionát," reaguje Petr Fousek, šéf organizačního výboru. „Pořadatelem turnaje je UEFA a ta již během Superpoháru v roce 2013 dost výražně snížila kapacitu stadiónu v Edenu. Pro šampionát dospěla k číslu 17 430," přidává se Michal Valtr, místopředseda organizačního výboru, který má ticketing na starosti.

„Pro ně je neplnohodnotné místo, i když z něho nevidíte třeba jen na rohový praporek. Některá místa ustoupila televizním kamerám, kabelážím, další pak mají jiná omezení. V Edenu jsou relativně velká - třeba v okolí každého vstupu není vidět celé hřiště. A lidi z UEFA razí stanovisko, že pokud oni šampionát pořádají, nechtějí, aby si divák odnesl z utkání špatný zážitek. Na místa, odkud není vidět na celé hřiště, se prostě vstupenky neprodávají," líčí Valtr.

Rekordem se zaklínat nechtějí

Ale stejně, ve středu zůstalo v Edenu přes 1300 míst volných. „Rozdíl byl způsoben tím, že někteří fanoušci, ať už skupiny nebo jednotlivci, se nedostavili. Snažíme se dohledat, z jakého důvodu se nedostavily hlavně větší skupiny. Stadión vyprodán byl, vyprodáno ale ještě neznamená, že se lidé dostaví," říká Fousek.

Omlouvá se za chybu, k níž došlo v Olomouci. „Asi 2500 vstupenek nebylo zaneseno do prodejního systému. Došlo k některým personálním změnám a dalším opatřením, aby se to už neopakovalo," ujišťuje šéf organizátorů.

Češi si před šampionátem troufali překonat rekord v návštěvnosti na šampionátu do 21 let, který drží se 176 tisíci diváků Izrael z předloňského roku. V prvním kole základních skupin přišlo na čtyři české stadióny přes 35 tisíc lidí.

„Víc se o rekordu napsalo, než jsme o něm mluvili. Po mistrovství světa v hokeji u nás zavládla rekordová euforie. Až další zápasy odpoví, jak to vypadá. Řekneme si na konci turnaje, teď se rekordem zaklínat nechceme," poukazuje Fousek.

Reklama