Hlavní obsah

Sako odložil a navlékl zase tepláky. Dobře jsem udělal, liboval si po demolici Srbů trenér Dovalil

Praha

Sako odložil. Necítil se v něm. A hlavně - v prvním šampionátovém duelu s Dánskem v něm musel protrpět porážku. „Bylo to vůbec poprvé, co jsem se do něho nasoukal, a štěstí mně nepřineslo. Proto zůstalo ve skříni,“ přiznával kouč české jednadvacítky Jakub Dovalil, proč se na konfrontaci se Srby navlékl zase do sportovního. „Dobře jsem udělal, že jsem se k teplákům vrátil,“ liboval si, když jeho svěřenci deklasovali balkánského protivníka a vysokou výhrou si uchovali postupovou naději.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Jakub Dovalil odložil sako a verátil se zase do tepláků.

Článek
Fotogalerie

Byl to zápas o bytí a nebytí. Uvědomoval si to trenér, cítili to i hráči. „A podle toho k zápasu přistoupili, takže jsme se vrátili zpátky do hry," ulevilo se Dovalilovi, že naděje na semifinále dál žije.

O mystifikaci s Krejčím nešlo, bránil se kouč

Pochopitelně i proto, že se do sestavy vrátili oba distancovaní hráči Kalas s Kadlecem, docela určitě i proto, že se přece jen rozhodl nechat sedět akvizici z první reprezentační garnitury Krejčího jen mezi náhradníky, byť ještě čtyřiadvacet hodin před zápasem avizoval, že ho na Srby určitě postaví.

„O mystifikaci nešlo. Nebyl jsem prostě jistý, jak na tom bude Frýdek, jenž si odnesl šrámy z utkání s Dány. Na posledním tréninku byl ale Frýdek v pořádku, takže nastoupil on, Bylo to správné rozhodnutí," kvitoval svůj verdikt, který i Krejčí přijal.

„A bez problémů. Jako profík," potvrzoval Dovalil.

Tahy a rošády v sestavě mu vůbec vyšly dokonale. I třeba proto, že i přes návrat Kadlece ponechal mezi svými jedenácti vyvolenými Klimenta, jenž se mu za důvěru odměnil hattrickem.

Útočník z nouze. A nasázel hattrick!

„A to se stal pro jednadvacítku vlastně útočníkem z nouze. Vydru jsme neměli, o Kadlecovi předem věděli, že v prvním zápase hrát nemůže, takže jsem snad šestkrát během jara cestoval do Jihlavy a sledoval právě Klimenta, který měl dobrou formu. A samozřejmě konzultoval s manažerem Jinochem i trenérem Klusáčkem, zda ho nominovat. Vyšlo to. Jak v prvním zápase, tak proti Srbům, kdy si nejen za góly, ale za výkon zaslouží absolutorium," chválil mladého střelce vyhlášeného nejlepším hráčem zápasu.

Kadlece pochopitelně velebil rovněž, i když vydržel na trávníku jen půlhodiny, než odkulhal do šatny.

„Potkáváme se spolu už sedm let, i když samozřejmě po tu dobu pendloval mezi jednadvacítkou a áčkem. Ale byl s námi na šampionátu v Dánsku, kde toho ovšem pro zranění moc neodehrál, v baráži nedal penaltu a v další nevstřelil gól, takže když jsme spolu před Srbskem seděli, přesvědčoval jsem ho, že do třetice nám to určitě vyjde," prozrazoval Dovalil obsah svých hovorů s mladým legionářem z Frankfurtu.

Pravdu měl, vyšlo to. Kadlec sice Srbům gól nevstřelil, neboť po jeho ráně v 15. minutě pouze rezonovalo břevno, ale lvíčatům pomohl. Svou přítomností i hrou.

Až duel s Němci rozhodne...

„Bude to určitě jeden ze zápasů, které si budu pamatovat napořád. Tak jako barážové zápasy s Rusy či Řeky, podobně, jako utkání sedmnáctky, když porazila Španěly 2:0. A hráči na něj určitě také nezapomenou," přiznával Dovalil po demolici Srbů.

„Jenže teď musíme zvládnout úterní duel s Němci. A hlavně postoupit. Bylo by na provaz sehrát na šampionátu pět výborných poločasů a vypadnout jen proto, že jsme nezvládli jeden proti Dánům. Pak bychom si demolici Srbů pamatovali jen jako fantastický zápas, ale tím by to také končilo," uvědomoval si moc dobře Jakub Dovalil, že o všem se bude rozhodovat až v úterní noci v pražském Edenu.

Reklama