Hlavní obsah

Naříkat na osud nebudu, říká Kadlec, pro kterého ME skončilo. Má nohu v sádře

Praha
Aktualizováno

Po pouhých devětadvaceti minutách skončilo mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let pro českého útočníka Václava Kadlece. V zahajovacím duelu šampionátu s Dánskem byl kvůli disciplinárnímu trestu jen na tribuně a v druhém utkání skupiny A proti Srbsku si v sobotu poranil vazy v levém kotníku tak vážně, že bude tři týdny mimo hru. Možná mu to zkomplikuje i další fotbalový život. Útočník německého Frankfurtu byl totiž středem pozornosti zástupců Ajaxu, kteří se na něj o víkendu přijeli podívat s tím, že by mohl posílit jejich tým...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zraněný Václav Kadlec během utkání ME 21 se Srbskem.

Článek

Kadlec startoval na druhém šampionátu. Před čtyřmi lety v Dánsku přispěl k zisku bronzové medaile, nyní měl být po odpykání trestu za vyloučení v baráži o minulý šampionát klíčovým mužem sestavy.

Proti Srbsku hře skutečně výrazně pomohl. Založil první gólovou akci, pak po spolupráci s Klimentem trefil břevno. Jenže po třiadvaceti minutách hry se bez cizího zavinění na levé straně hřiště skácel k zemi a s bolestivou grimasou držel levý kotník. Po ošetření se vrátil do hry, vzápětí si řekl o střídání a vztekle tloukl rukou do trávníku.

„Věřím, že budu v pohodě," říkal ještě v sobotu večer třiadvacetiletý útočník s kotníkem obloženým ledem. Následný rentgen ve střešovické nemocnici vyloučil jakoukoliv zlomeninu.

Do rána však Kadlecovi noha hodně otekla. I proto mířil s lékařem Alexandrem Kučerou na magnetickou rezonanci. Verdikt byl nemilosrdný: poškozené vazy v kotníku. Za spoluhráči zpět na hotel dorazil o berlích a se sádrou na levé noze. „Chtěl jsem se na šampionátu ukázat, ale nedá se nic dělat. Nebudu naříkat na osud. Zranění k fotbalu patří," pronesl vyrovnaně Kadlec.

Kritický okamžik viděl ze záznamu

Podle lékaře má natržené vazy a bude se léčit minimálně tři týdny, pravděpodobně však o týden či dva déle. „Noha mi přes noc otekla a doktor mě připravil, že výsledek rezonance asi nebude příznivý. Ale mohl jsem dopadnout i hůře. Mám vazy jen natržené," říkal Kadlec a vracel se ke kritickému okamžiku. „Sledoval jsem celou situaci ze záznamu, ale na levý kotník není vidět, protože je před ním míč. Chtěl jsem změnit pohyb a posunout si balón do středu hřiště. Ale noha mě nepustila. Pak už je záběr, jak ležím na zemi."

Kadlec prožil jaro ve Spartě, kde vstřelil v nejvyšší soutěži devět branek. Je však hráčem Frankfurtu, kde by se měl hlásit na konci července. „Měl jsem mít dlouhou dovolenou. Nyní ji strávím léčbou. Určitě před úterním rozhodujícím duelem s Němci zajdu za spoluhráči z jednadvacítky, abych je povzbudil. Sílu k postupu mají," přesvědčoval Kadlec.

Jeho absence představuje velkou komplikaci zejména pro ofenzivní plány českého výběru. „Vašek odvedl i v krátkém úseku zápasu se Srbskem velmi dobrý výkon, naší hře výrazně prospěl. Navíc proti Německu, kde působí, by měl velkou motivaci," posteskl si trenér Jakub Dovalil nad nucenou absencí klíčového útočníka.

Pokud svěřenci trenéra Dovalila v úterý večer porazí Německo, postoupí do semifinále bez ohledu na výsledek duelu Dánsko - Srbsko. Jestliže budou Češi remizovat, potřebují k účasti mezi čtyřmi nejlepšími výhru Srbů.

Reklama

Související témata: