Hlavní obsah

Zase je tady zápas o všechno. A i před Němci si Dovalil zřejmě opět zahrál na mystifikátora

zp, dosSport.cz

Míní snad kouč české jednadvacítky popřít staré pravdy? Nebo Jakub Dovalil před úterním rozhodujícím duelem s Němci zase jen blufuje? Staří a zkušení trenéři tvrdívali, že vítězná sestava se nemění. Zvláště na turnaji evropského či světového kalibru. „Ale ta pravda v našem případě platit nemusí,“ pronesl Dovalil tak neutrálně zabarveným hlasem, že se z něho nedalo rozpoznat, zda jde skutečně o úmysl nebo pouhou mystifikaci. „Na Srbsko jsem udělal v sestavě tři změny, ani tentokrát jich víc nebude,“ mlžil ještě víc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér jednadvacítky Jakub Dovalil na tréninku.

Článek

Jedno je jisté - bez zraněného Kadlece, jenž má zhmožděné vazy v kotníku, se bude muset trenér Dovalil obejít, takže v tomto případě v duelu s Němci ke korektuře sestavy českých lvíčat dojít musí.

Ale zda dostane přednost před všemi ostatními Trávník, který Kadlece střídal v sobotu na Letné, to trenér potvrdit nechtěl.

„Možná, že ho do sestavy zase zařadím, možná, že bude hrát někdo jiný," krčil Dovalil rameny, aby německému protivníkovi nic nenaznačil.

Dovalil má o motivaci víc

Chystá se na něj důkladně. V Německu vystudoval profilicenci, s koučem soupeřova výběru Horstem Hrubeschem se už několikrát potkal, ve vzájemných konfrontacích ho nikdy neporazil. O důvod víc, aby se v utkání, v němž se bude rozhodovat o postupu ze skupiny a tudíž i přímé účasti na olympiádě v brazilském Riu, patřičně ukázal.

Co potřebuje český tým k postupu?
1. Porazit Němce - V tom případě by měl na kontě šest bodů a ze skupiny by do semifinále postoupil. Na olympiádu rovněž.
2. Remizovat s Němci a věřit Srbům - V případě nerozhodného výsledku s Němci potřebují čeští mladíci k postupu výpomoc Srbů. Ti by museli porazit Dány. V tom případě by měli Němci pět bodů, Češi a Srbové čtyři a o druhé příčce Dovalilova výběru by rozhodl vzájemný zápas se Srbskem. Kdyby ovšem střetnutí Srbska s Dánskem skončilo remízou, mělo by po čtyřech bodech Dánsko i Česko a o postupu Dánů by rozhodla jejich výhra 2:1 v prvním zápase nad českými lvíčaty.
3. Do Ria i z třetí příčky - Na olympijský turnaj v Brazílii se může za jisté konstelace postoupit i z třetí příčky ve skupině. Předpokládá to ovšem, aby do semifinále postoupila Anglie, jejíž tým na OH startovat nebude. V tom případě by se hrál dodatečný zápas mezi mužstvy, která skončí ve skupině A a B na třetí příčce.

„Ukázat se musí v první řadě hráči. Já dělám vše pro to, aby byli co nejlépe na Němce připraveni a abych zvolil dobrou taktiku. A oni chuť mají. Sebevědomí se jim po vítězství nad Srbskem rovněž zvedlo, což je logické," odmítal Jakub Dovalil, že by úterní večerní partie v pražském Edenu byla jen o něm a trenérovi Hrubeschovi.

Porážet je nebudeme, porazit můžeme

Natož pak že by mohla hrát roli statistika, v níž si obvykle libuje. „Němce asi nebudeme nikdy pravidelně porážet, ale porazit je můžeme. Chováme k nim pokoru a respekt, protože přijeli s opravdu silným mužstvem a dopředu deklarovali, že jsou favority, ale nebojíme se jich," ujišťoval trenér mladé české reprezentace.

O protivníkovi ví v podstatě všechno, protože od loňského šampionátového losu ho bedlivě sledoval a studoval.

Kalas: Zase je to zápas o všechno

„Má v kádru vynikající hráče, daleko vyzrálejší a zkušenější než my. Stačí se podívat na statistiky, kolik toho v bundeslize odehráli, kolik gólů a přihrávek mají na kontě. Pravdou ale také je, že nezažili nejlepší vstup do turnaje, zatímco nám by mělo domácí prostředí i tentokrát pomoci," zamýšlel se Dovalil nad tím, co by úterní závěrečná partie ve skupině mohla přinést.

„Hlavně je to zase zápas o všechno, což bychom si měli všichni uvědomit a podle toho k zápasu přistoupit. Zahrát prostě tak, jako proti Srbsku, protože jedině vítězství nám dá jistotu. Postupovou pro šampionát i olympijský turnaj v Brazílii. Proto doufám, že všichni do jednoho tak k utkání přistoupíme," promlouval jeden z nejzkušenějších českých fotbalistů Tomáš Kalas. Za sebe, za mužstvo určitě také.

Reklama

Související témata: