Hlavní obsah

Němce jsme nevyděsili, ale i tak je porazit můžeme, tvrdí Kalas před rozhodující bitvou

Praha

Podzim minulé sezóny prožil v Německu. V dresu Kolína nad Rýnem měl restartovat kariéru. Jenže fotbalový obránce Tomáš Kalas neodehrál v bundeslize ani minutu a s radostí přijal nabídku Middlesbrough. V úterý večer nastoupí proti Německu na ME hráčů do 21 let. „Nejde mi o odplatu, ale o postup,“ říká s klidem dvaadvacetiletý zadák.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Tomáš Kalas (nahoře) a Angličan Alex Pritchard.

Článek

Berete ostře sledovaný duel s Německem jako šanci ukázat, že jste si příležitost v bundeslize zasloužil?

Kapitolu Kolín nad Rýnem jsem uzavřel, zastrčil hodně hluboko do šuplíku a už nikdy ji nehodlám vytahovat. Neberu zápas jako možnost ukázat, že v Kolíně udělali chybu. Vždy chci hrát na maximum. V klubovém dresu, stejně jako v reprezentačním. Nemám potřebu někomu něco dokazovat.

Myslíte, že podobně uvažují i vaši spoluhráči, kteří toho nemají za sebou zdaleka tolik, jako vy? Nedopadne na ně tíha z představy, že utkání s Němci bude ostře sledované? Že na tribuně v Edenu usedne na sto padesát skautů a pozorovatelů ze zahraničních klubů, kteří by si jich mohli a měli všimnout?

Nemohu mluvit za spoluhráče, ale já nikdy podobným způsobem nepřemýšlel. Bylo mi jedno, kdo na tribuně sedí a kdo mě sleduje.

Jenže vy jste jiný. A navíc toho máte díky zahraničním štacím za sebou daleko víc než oni.

Ale všichni jsme tady od toho, abychom hráli fotbal, což si každý z nás musí právě proti Němcům uvědomit. A když se spoluhráči na zápas stoprocentně soustředí, třeba je pak některý z té stovky skautů osloví. Ostatně, každého z nás už přece v minulosti někdo sledoval, takže by z toho neměl nikdo dělat vědu.

Jenže narazíte na Německo, které je podle složení kádru největším favoritem šampionátu. Představuje kvalitou úplně jinou úroveň než Dánsko a Srbsko, s nimiž jste se dosud potkali?

Bude záležet především na nás a výkonu, který předvedeme. Němci jsou silní v přechodové fázi a v ofenzívě, což každý ví, ale i oni mají slabiny. Pokud celý zápas odehrajeme stejně jako utkání se Srbskem, rozhodně jsou i Němci porazitelní.

Srbsko jste zničili fantastickým vstupem do zápasu. Proti Německu potřebujete k jistotě postupu bez ohledu na druhý výsledek vyhrát. Je možné volit stejnou taktiku?

Strategii určuje trenér. Pro nás půjde o malé finále a podle toho k zápasu přistoupíme. Půjdeme do zápasu s cílem vyhrát a nebudeme kalkulovat s remízou. Bylo důležité, že Anglie v neděli porazila Švédsko, tudíž je pořád ve hře i souboj třetích týmů ve skupinách v olympijské baráži a všechna mužstva včetně Srbů mají pořád o co hrát.

Překvapilo vás Německo po vlažném výkonu v úvodním duelu šampionátu se Srbskem jednoznačným třígólovým vítězstvím nad Dánskem?

Zařadili z dvojky čtyřku. Všichni počítali, že když budou muset, tak vyhrají, což potvrdili. Němci soupeře vůbec k ničemu nepustili, mohli vyhrát o více než tři branky. Dánský brankář pochytal mnoho šancí. Výkon Němců byl výborný.

Je možné, že jste čtyřbrankovou výhrou nad Srbskem Německo vyděsili?

Nemyslím, že Němce něco vystraší. Před šampionátem prohlásili, že nepotřebují hrát přípravná utkání, protože si proti sobě postaví dvě jedenáctky z vlastního kádru a zahrají plnohodnotný zápas. Těžko takového protivníka něčím vyděsit. Na druhou stranu nám to může hrát do karet. Možná si myslí, že stejně lehce jako Dánsko porazí nás.

Vítězství nad Srbskem zařídil třemi góly Jan Kliment. Při absenci zraněného  Kadlece bude čelit velkému tlaku. Je schopen zvládnout obrovské očekávání?

On je trošku flegmatik, určitě mu minulé vydařené utkání nestoupne do hlavy. Už jsme mu v nadsázce hned v neděli říkali, že klidně může přijít až v úterý na předzápasovou přípravu, hlavně aby hrál stejně jako proti Srbsku. Hattrick mu určitě zvedl sebevědomí. Často hráč po tak skvělém představení výkon nezopakuje. Já ale doufám, že vysoký standard udrží.

Hodně bude záležet i na spolupráci vás obránců se Zmrhalem a Petrákem operujícími ve středové řadě před vámi. Proti Srbům fungovala perfektně, takže vás zřejmě poslouchají ...

A na slovo. Střed hřiště, a Djuričiče především, obsadili a pokryli perfektně, takže nám hodně usnadnili práci. A poslouchali, protože ví, že na ně neřvu žádné blbosti. Dostávají volnost, ale když potřebuji, aby byli tam, kde chci a kde je potřebuji, musí poslechnout.

Jak dopadne zápas mezi Českem a Německem na ME "21"?
Vyhraje Česko
52,3 %
Utkání skončí remízou
16,2 %
Zvítězí Německo
31,5 %
Celkem hlasovalo 12957 čtenářů.

Reklama

Související témata: