Hlavní obsah

Větří Brita postup? Účast Lvíčat v semifinále má pohlídat půlmetrový pes

Nejrůznější talismany vlastní každý sportovec. V kolektivních sportech je už tradicí, že každé mužstvo má maskota. Výjimkou není ani česká fotbalová reprezentace do jednadvaceti let, která v úterý večer nastoupí k závěrečnému zápasu skupiny A proti Německu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán české reprezentace U21 Jakub Brabec a maskot týmu pes Brita před utkáním EURO 2015 hráčů do 21 let, ČR - Německo, hrané dne 23. června 2015 na stadionu Eden v Praze.

Článek
Fotogalerie

Tým trenéra Dovalila provází půlmetru vysoký pes, jehož povrch je pokrytý kostičkami ze skla. Kapitán Jakub Brabec jej pořídil v rakouském Zell am See před startem šampionátu. „Maskot patří ke každému správnému týmu. Proč zrovna pes a jak jsme ho sehnali, ale zůstane v kabině," tvářil se tajemně dvaadvacetiletý zadák.

Spojitost lze hledat ve filmu Pupendo. Hlášky z českého snímku jsou v kádru reprezentační jednadvacítky často slyšet. A právě z filmu je převzato i jméno maskota Brita. Kustodi ještě před startem šampionátu opatřili dres s jmenovkou Brita a číslem 92, který označuje ročník narození hráčů oprávněných startovat na šampionátu. Skleněný maskot pak zaujímal čestné místo na pohovce chodby hotelu v Benicích či na přední sedačce týmového autobusu.

A všichni společně věří, že blyštivý pes dovede tým k nablýskaným medailím. „Brita větří," culil se brankář Tomáš Koubek před úterním duelem s Němci, když maskot putoval z autobusu do šatny.

Jak dopadne zápas mezi Českem a Německem na ME "21"?
Vyhraje Česko
52,3 %
Utkání skončí remízou
16,2 %
Zvítězí Německo
31,5 %
Celkem hlasovalo 12957 čtenářů.

Reklama