Hlavní obsah

Těžko budeme Němce porážet pravidelně, dnes je ale zdolat můžeme, opakoval trenér lvíčatům

Benice

Podruhé na šampionátu čeká na česká lvíčata zápas o všechno. Duel o bytí a nebytí se Srbskem zvládli a zůstali ve hře o postup, aby však zamířili do semifinále mistrovství Evropy, musí v úterý večer porazit v pražském Edenu Němce. Anebo s nimi alespoň neprohrát a spoléhat na pomoc Srbů. „Těžko někdy budeme Němce porážet pravidelně, ale porazit je můžeme,“ připomínal trenér Jakub Dovalil svým svěřencům, že i přes veškerý respekt a pokoru mohou s favorizovaným protivníkem uspět a postoupit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér jednadvacítky Jakub Dovalil na tréninku.

Článek

Srbsko jste v předchozí partii porazili ve velkém stylu, takže před konfrontací s Německem určitě narostlo hráčům sebevědomí. Dobrý vklad před rozhodujícím duelem, v němž bude v sázce postup ze skupiny i cesta na olympiádu.

Po takovém zápase a výkonu se sebevědomí samozřejmě zvedne, ale nějakou přehnanou euforií se nenecháme ani po čtyřgólové výhře unášet. Uvědomujeme si, že nás čeká silný soupeř, který se na turnaji zatím ještě nepředstavil v nejlepším světle.

Zápas ČR - Německo se hraje dnes ve 20.45 v pražském Edenu, přímý přenos vysílá ČT Sport, podrobnou on line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Ale sílu má a proti Dánům ji německý mančaft prokázal.

Má v kádru vynikající hráče a je daleko vyzrálejší než naše mužstvo. Ostatně statistický výčet o počtu odehraných zápasů v bundeslize, nastřílených gólech či přihrávkách o tom vypovídá přesvědčivě. O sebevědomí Němců nemluvě. Už před turnajem sami deklarovali, že jsou favority šampionátu.

A ke všemu vstupuje před úterní konfrontací do hry vědomí, že jste jako trenér Němce ještě nikdy neporazil.

Nemůžeme předpokládat, že je budeme porážet pravidelně, ale porazit je můžeme a chceme. Třeba právě dneska. Chováme k nim respekt a pokoru, ale nebojíme se jich.

Představuje pro vás osobně duel s Němci větší motivaci, než tomu bylo a případně bude v dalších zápasech? Vždyť v Kolíně nad Rýnem jste vystudoval profilicenci, s koučem německé jednadvacítky Horstem Hrubeschem jste se utkal již několikrát a nikdy ho neporazil.

Zápas je důležitý pro nás všechny. Pro nás trenéry, stejně jako pro hráče. Musíme udělat maximum, aby to tentokrát vyšlo. Stanovit dobrou taktiku, věřit v pomoc diváků, kteří byli proti Srbům naším dvanáctým hráčem.

Jenže ve srovnání s utkáním proti Srbsku se musíte obejít bez zraněného Kadlece a všechno bude tudíž zase na Klimentovi. Je schopen se za této konstelace opět střelecky prosadit?

Přáli bychom si to, i když nám je jasné, že se na něho Němci zaměří a bude to mít složitější než v sobotu proti Srbům. Ale večerní utkání nebude jen o Klimentovi. Musí ho podpořit a hrozit i ostatní hráči. Hlavně ti, co operují na krajích sestavy.

Co potřebuje český tým k postupu?
1. Porazit Němce - V tom případě by měl na kontě šest bodů a ze skupiny by do semifinále postoupil. Na olympiádu rovněž.
2. Remizovat s Němci a věřit Srbům - V případě nerozhodného výsledku s Němci potřebují čeští mladíci k postupu výpomoc Srbů. Ti by museli porazit Dány. V tom případě by měli Němci pět bodů, Češi a Srbové čtyři a o druhé příčce Dovalilova výběru by rozhodl vzájemný zápas se Srbskem. Kdyby ovšem střetnutí Srbska s Dánskem skončilo remízou, mělo by po čtyřech bodech Dánsko i Česko a o postupu Dánů by rozhodla jejich výhra 2:1 v prvním zápase nad českými lvíčaty.
3. Do Ria i z třetí příčky - Na olympijský turnaj v Brazílii se může za jisté konstelace postoupit i z třetí příčky ve skupině. Předpokládá to ovšem, aby do semifinále postoupila Anglie, jejíž tým na OH startovat nebude. V tom případě by se hrál dodatečný zápas mezi mužstvy, která skončí ve skupině A a B na třetí příčce.

Proti Srbsku jste našel ideální složení, i střídající Trávník do sestavy zapadl, takže není důvod, abyste sáhl před Německem k nějakým změnám. Vítězná sestava se přece nemění....

Dobře zahráli všichni, nejen trávník. Říká se sice, že vítězná sestava se nemění, ale v našem případě to platit nemusí.

Opravdu uvažujete o změnách, nebo jen mystifikujete, abyste soupeře držel v nejistotě?

Minule jsem udělal v sestavě tři změny, tentokrát jich rozhodně víc nebude.

Připouštíte si eventualitu, že byste ze skupiny do semifinále nepostoupili a o medaile nehráli?

Bylo by to smutné, ale když bude soupeř lepší, nezbude, než mu pogratulovat.

Pro vás to ovšem ještě nemusí znamenat konec. Za jisté konstelace byste totiž mohli bojovat o účast na fotbalovém turnaji v olympijském Riu i případě, že skončíte ve skupině třetí. I to je přece motivace...

Však jsme také už před turnajem deklarovali, že naším cílem je účast na olympiádě. A je jedno, z jakého místa bychom se na ni probojovali. V tomto případě nejde jen o fotbal, protože olympijské hry mají velký sportovní a společenský přesah. A my bychom byli jediným kolektivním sportem v české výpravě.

Pro vás by dodatečný zápas s třetím týmem moravské skupiny vlastně představoval reparát za mistrovství Evropy 2011 v Dánsku, kdy jste hráli s Běloruskem o účast na olympiádě v Londýně a utkání prohráli.

Však už jsme se s Honzou Suchopárkem bavili o tom, že jednou nám olympiáda utekla a nekvalifikovat se na ni podruhé by bylo smutné. A trenér gólmanů Petr Kouba se přidával. Ten měl letět na olympijské hry 2000 s českým týmem jako hráč, ale nakonec z nominace vypadl a o účast na turnaji také přišel.

Jak dopadne zápas mezi Českem a Německem na ME "21"?
Vyhraje Česko
52,3 %
Utkání skončí remízou
16,2 %
Zvítězí Německo
31,5 %
Celkem hlasovalo 12957 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články