Hlavní obsah

Fantom Kliment jde znovu do akce. Na první trénink ho přitom táta dovedl násilím!

Praha

Je to pohádkový příběh, který by ovšem potřeboval dobrý konec. Aspoň postup do semifinále mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let. Jihlavský útočník Jan Kliment odehrál v české lize 30 zápasů a nastřílel v nich jen tři góly. Do nominace na šampionát se dostal na poslední chvíli - a najednou je díky hattricku proti Srbsku nejlepším kanonýrem turnaje. Trefí se také v klíčové večerní bitvě proti Německu?

Jan Kliment

 
Článek
Fotogalerie

Všechno mohlo být jinak. Fotbalová kariéra Jana Klimenta byla ohrožena hned v zárodku.

„Začínal jsem tak v pěti letech v Jihlavě. Měli jsme ale strašného trenéra, a když mě táta vedl na jeden z prvních tréninků, rozbrečel jsem se a vůbec se mi tam nechtělo. Tak mě táta musel proplesknout a dovést mě tam," vzpomíná jednadvacetiletý útočník s úsměvem.

Lvíčata mají kliku, že to tak dopadlo. Hráč, který před šampionátem stál přibližně 4 milióny korun, může během turnaje svou cenu klidně zdesetinásobit. Jeho agent David Nehoda už registruje nabídky z Nizozemska, Německa, Itálie či Skotska a čeká ještě další...

Dovalilovi se vyplatilo vydržet zácpy na D1

„Když nad tím teď tak přemýšlím, jsem rád, že jsme i přes páteční zácpy na D1 do Jihlavy jezdili," usmívá se kouč národního týmu Jakub Dovalil, že poslední nominovaný hráč byl velkou trefou.

Přitom kdyby Watford uvolnil Matěje Vydru, Kliment by se turnaj nepodíval... Takhle se ale uvedl na závěrečném soustředění v Rakousku, kde hned v prvním přátelském utkání s Ukrajinou skóroval. A tak i přesto, že do té doby odehrál v reprezentačních výběrech pouhé tři zápasy za týmy do 19 a 20 let, o jeho nominaci na vrcholnou akci roku bylo jasno.

Jak se své šance zhostil, nejvíc pocítili Srbové. Zazáří kometa jménem Jan Kliment večer v Edenu znovu?

Češi potřebují Němce porazit, pak by měli postup do semifinále jistý. V případě remízy by museli doufat, že Srbsko zdolá Dány.

Zápas se hraje od 20:45, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz. Organizátoři zároveň prosí diváky, aby se na stadión dostavili s dostatečným předstihem a předešli tak frontám při vstupu těsně před úvodním výkopem.

Jak dopadne zápas mezi Českem a Německem na ME "21"?
Vyhraje Česko
52,3 %
Utkání skončí remízou
16,2 %
Zvítězí Německo
31,5 %
Celkem hlasovalo 12957 čtenářů.

Reklama

Související témata: