Hlavní obsah

Česko - Německo 1:1Remíza s Němci nepomohla, za zpackaný poločas s Dány lvíčata krutě zaplatila

MinutaMin. Tým Hráč Akce
55. Schulz 0 : 1
66. Krejčí 1 : 1
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Na Dovalilova slova došlo. Jeden zpackaný poločas ve skupině stál českou fotbalovou reprezentaci do 21 let postup do semifinále evropského šampionátu. Nepomohla ani remíza 1:1 s favorizovanými Němci, o kterou se v závěrečném utkání skupiny A postaral vyrovnávací trefou Ladislav Krejčí. K ničemu byla nakonec vysoká výhra 4:0 nad Srbskem. Za kolaps ve druhém poločase v duelu s Dánskem (1:2) lvíčata draze zaplatila. O medaile si na mistrovství nezahrají, ale šance na olympijský turnaj jim ještě zůstala. Pokud by totiž proklouzli Angličané ve středu z moravské skupiny do semifinále, hrál by celek trenéra Jakuba Dovalila v neděli v Uherském Hradišti dodatečný zápas o postup do Brazílie se třetím týmem skupiny B.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní čeští fotbalisté po remíze s Německem. Zleva Matěj Hybš, Tomáš Přikryl, Pavel Kadeřábek a Jakub Brabec děkují fanouškům za podporu.

Článek
Fotogalerie

Trenér Hrubesch si českou ofenzivní sílu moc dobře nastudoval. Proto v taktické partituře vysunul presink daleko za půlící čáru a na svých hráčích chtěl, aby narušovali kombinaci Dovalilových svěřenců v samém zárodku. Pochopitelně že k této premise přidal požadavek na rychlé, přímočaře tažené útoky, jež měly dělat české obraně problémy.

Němci se partitury drželi

Německý tým se úkolů držel, takže nedopustil, aby se před Ter Stegenem zrodila nebezpečnější situace, natož aby na gólmana Barcelony mířila střela, která by ho snad mohla ohrozit. A i v ofenzívě se trenérovým požadavkům snažil vyhovět. Meyer ovšem v úvodu hlavičkoval nedůrazně a navíc vedle, ránu Younese pak Koubek vyrazil.

To bylo ale také vše, co tolik důležitá partie do přestávky nabídla, neboť oba celky si počínaly hodně obezřetně a především se snažily vyvarovat jakékoli chyby. Před naplněním první půlhodiny se ale přece jen Frýdkovi příležitost nabídla. Klimentův přízemní centr mu ovšem nesedl, jak si představoval, takže bránu minul.

Němci, kteří byli s přibývajícími minutami stále aktivnější a v útočení troufalejší, odpověděli dvěma pokusy budoucího Kadeřábkova spoluhráče z Hoffenheimu Vollanda, ale ani kapitánovy rány, ani pokus Schulze nemohl Koubka překvapit.

Namísto snového úvodu procitnutí

Nástup do druhé půle mohl být v podání českého celku doslova snový... Už po dvou minutách hlavičkující Brabec už Ter Stegena překonal, ale Korb míč z brankové čáry vyhlavičkoval, vzápětí Skalák po přihrávce Klimenta pálil těsně vedle.

Namísto snového úvodu tak logicky přišlo procitnutí do tvrdé reality. Nepodařený centr Güntera totiž odkopl Kalas ještě nepovedeněji pouze k Schulzovi, který propálil gólmana Koubka.

A mohlo být ještě hůř! Can ovšem bombou zpoza šestnáctky českou bránu těsně minul, a když se zanedlouho dostal sám před Koubka, ten jeho vyloženou příležitost zlikvidoval.

Krejčímu stačilo sedm minut

Trenér Dovalil byl nucen reagovat. Namísto Trávníka poslal na hřiště zkušenějšího a podobnými zápasy protřelejšího Krejčího, zraněného Skaláka nahradil Masopustem.

Tah mu vyšel... Petrák unikl německé obraně, naservírvoval míč před bránu a Krejčí po sedmi minutách na hřišti vyrovnal.

Česká lvíčata se vzepjala k náporu, vynutila si převahu, ale vytoužený vítězný gól nevstřelila. Akcím už chyběly klid a přesnost, takže v závěrečné hektice už nepřišla šance, natož pak postupové rozřešení.

ME ve fotbalu hráčů do 21 let - skupina A v Praze:
Česko - Německo 1:1 (0:0)
Branky: 66. Krejčí - 55. Schulz. Rozhodčí: Makkelie - Blom, Kamphuis (všichni Niz.). ŽK: Frýdek - Younes, Korb, Kimmich, Can. Diváci: 18 068.
Česko: Koubek - Kadeřábek, Brabec, Kalas, Hybš - Petrák, Zmrhal - Skalák (61. Masopust), Trávník (59. Krejčí), Frýdek (79. Přikryl) - Kliment. Trenér: Dovalil.
Německo: Ter Stegen - Korb, Ginter, Heintz, Günter - Younes (64. Bittencourt), Can, Kimmich, Schulz (90.+2 Hofmann) - Meyer (82. Malli), Volland. Trenér: Hrubesch.

Reklama