Hlavní obsah

Ve lvíčatech má český fotbal dobrý ročník, připomínal hned po vyřazení kouč českého výběru Dovalil

Praha

Měl jiné představy a plány. Věřil, že s jednadvacítkou do šampionátového semifinále přece jen proklouzne a stejně jako před čtyřmi lety získá medaili. Remíza v závěrečném střetnutí skupiny s Německem však nestačila. „Nepostoupili jsme, ale v těchto klucích má český fotbal dobrý ročník,“ připomínal trenér lvíčat Jakub Dovalil v prvním hodnocení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jakub Dovalil během utkání proti Německu.

Článek

Hned po vysoké výhře nad Srbskem a chvále, která se na váš tým ze všech stran valila, jste se netajil obavami, abyste za zpackaný druhý poločas v předchozím duelu s Dánskem nezaplatili postupem. Nakonec na vyslovené proroctví došlo, ani remíza s Němci nestačila.

Bylo nám jasné, že v konkurenci Němců, Dánů a Srbů postoupí ze skupiny ten, kdo zvládne všechno. My to nebyli, nezvládli jsme zmiňovaný druhý poločas s Dánskem. Právě v něm jsme přišli o semifinále.

Dost kruté získat čtyři body a přesto skončit už ve skupině.

Předem jsme věděli, že čtyři body k postupu stačit mohou, ale také nemusí. My je sice získali, dali jsme i nejvíc branek ze všech účastníků turnaje, přičemž všech šest gólů padlo ze hry, máme ve svém středu i nejlepšího střelce, jenže nic platné nám to stejně není. Fotbal dokáže být někdy krutý.

Třeba i v tom, jak se všechno postavilo proti vám?

Museli jsme se vyrovnávat se spoustou věcí. S absencí distancovaného Kadlece a Kalase, kteří nemohli nastoupit do prvního utkání s Dány, s Kadlecovým zraněním hned po půlhodině v zápase se Srby, vlastně i s neúčastí Vydry. Neměli jsme klasického útočníka, neboť Přikryl jím není a Kliment se stal útočníkem z nouze. Bylo toho skutečně až dost, přesto jsme se podle mého se situací vyrovnali.

Jen Němce to chtělo ještě porazit.

I pro nás bylo vítězství prioritou, jenže utkání se se nevyvíjelo dobře. Inkasovali jsme, museli dotahovat manko a přitom jsme znali výsledek souběžně hraného střetnutí, v němž Dánsko vedlo. Kluci podali proti silnému soupeři výborný výkon a Němci toho měli v závěru plné zuby. Pří výpadech Petráka či Zmrhala se ukázalo, že jsme byli na turnaj dobře připraveni.

Opravdu se ukázalo, že kolaps ve druhé půli s Dánskem nespočíval v kondici, ale v psychice...

A já byl rád, že se to potvrdilo a hlasy některých expertů pochybujících o fyzické připravenosti jsme vyvrátili. Hráči přišli z klubů dobře připraveni, na soustředění v Rakousku jsme kondici vyladili a v závěru zápasu s Německem bylo zřejmé, že v tomto směru je na tom náš tým velice dobře.

Víc zkušeností v porovnání s Němci mu ale evidentně scházelo. Neuvažoval jste o tom, že byste Krejčího přes všechny problémy s formou, jež na jaře měl, poslal na hřiště dřív?

Střídání jsme měli dopředu připravená, takže Krejčí, Masopust i Přikryl šli do hry, jak jsme plánovali.

Ze skupiny jste sice do semifinále neproklouzli, ale satisfakcí pro váš určitě musela být reakce publika, které vám po závěrečném hvizdu aplaudovalo ve stoje.

Pochopitelně že to pro hráče bylo příjemné. Diváci viděli a ocenili, že podali dobrý výkon a makali.

Pro vás aplaus příjemný nebyl?

Ale pochopitelně, protože pro lidi se fotbal přece hraje. I pro mě to byl zážitek, který si budu pamatovat stejně, jako když jsme v předchozím kvalifikačním cyklu hráli baráž s Ruskem a i když jsme nepostoupili, diváci rovněž tleskali. Pokaždé šlo bohužel o zážitky se smutným koncem.

Konec ale být ještě nemusí, protože pokud z moravské skupiny proklouznou do semifinále Angličané, budete hrát dodatečné utkání o olympiádu.

Účast na turnaji v Brazílii byla a je jedním z našich cílů. Pokud se Angličané do semifinále dostanou a nám se šance na dodatečný zápas se třetím celkem moravské skupiny nabídne, uděláme vše proto, abychom postup do Brazílie vykopali. Jsem přesvědčen, že na postup máme.

Po šampionátu pochopitelně dojde na hodnocení, které budete předkládat strahovské generalitě. Už máte představu, o čem se v něm zmíníte?

Samozřejmě o tom, že jsme nepostoupili ze skupiny, což byl náš cíl, ale zároveň i o tom. že mě výkony mužstva potěšily. Kluci dokázali hrát pod tlakem a přesvědčili, že v nich má český fotbal dobrý ročník. Vždyť zatímco v mladších kategoriích české celky na Němce či Srby nestačí, jednadvacítka tyto soupeře na turnaji zmáčkla, což nebývá v mládežnických konfrontacích zvykem. A dál už pak bude záležet na názoru a rozhodnutí asociačního vedení.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články