Hlavní obsah

Zase fiasko, a ještě se nám vysmívali. Anglie řeší další krach na mezinárodní scéně

Starý známý příběh, nic nového pod sluncem. V podobném duchu se nesou kritické komentáře v anglickém tisku po vyřazení ostrovní fotbalové reprezentace do jedenadvaceti let na mistrovství Evropy v České republice. I přes velké ambice nakonec po porážce 1:3 od Itálie skončil Albion na posledním místě ve skupině a balí kufry.

Foto: Carl Recine, Reuters

Zklamaný anglický fotbalista Nathan Redmond po porážce s Itálií v Olomouci, která znamenala pro Albion konec nadějí na ME do jedenadvaceti let.

Článek

Fotbalová Anglie se tak vzpamatovává z dalšího fiaska na velkém mezinárodním turnaji. „Tohle je až příšerně známý vzorec: dominance v kvalifikaci, velká očekávání ve skupinové fázi a nakonec brzké vyřazení," komentuje list The Guardian už třetí konec Anglie ve skupinové fázi ME do 21 let za sebou.

„Na Andrově stadiónu to byla bezútěšná noc, a to dokonce i pro české fanoušky v hledišti, kteří odcházeli domů zklamaní, protože porážka Anglie znamenala pro domácí tým konec nadějí na účast na olympiádě," připomíná deník.

Není to tak vždy?

„Prostě nejsou dost dobří. Tahle slova budou hodně pichlavá po tak trestuhodné noci, ale jsou nevyhnutelná. Jsou jednoduše brutálně pravdivá. I přes všechnu dobrou práci za poslední dva roky, přípravu, odvíjející se podle plánu, a dobrému duchu v týmu, který snad nemohl být lepší, když došlo na lámání chleba, Anglie byla najednou mimo. A není tomu tak vždy?" ptá se například Daily Mail.

A sebemrskačsky popisuje poslední minuty účasti hrdého Albionu na šampionátu v Česku: „Tahle noc bude všechny strašit ze snu, od Southgatea a zbytku trenérského týmu až po samotné hráče. To nejhorší přišlo nakonec, a tentokrát se nejednalo o inkasovaný gól. Ale o hlasitý výsměch italských fanoušků v hledišti, poté co Redmond, jenž později dal jediný anglický gól, zakroutil svoji střelu zoufale mimo bránu. Není to poprvé, co Anglie míří domů a hráčům v uších zní výsměch."

Že selhání týmu trenéra Garetha Southgatea na mezinárodní scéně není pro anglickou reprezentaci na různých úrovních žádnou novinkou, dokládá Daily Mail připomínkou posledních tří nepovedených turnajů.

Itálie zase vyučovala

V roce 2013 skončil Albion na ME do 21 let poslední ve skupině za Itálií, Norskem a Izraelem. Na seniorském MS 2014 obsadil poslední příčku ve skupině za Kostarikou, Uruguayií a Itálií, letos byli Angličané opět poslední za Portugalskem, Švédskem a Itálií.

Jiný deník Daily Telegraph poukazuje na hrozivou bilanci anglických týmů s Itálií. Jedenadvacítka ji v soutěžním zápase neporazila od roku 1997, zatímco seniorský tým dokonce od roku 1977.

„Znovu to byli italští učitelé proti anglickým žákům. Anglie zaostávala za soupeřem po celém hřišti. Ano, máme nadějné hráče jako Harry Kane, John Stones, Ruben Loftus-Cheek či Jack Butland, ale není třeba připomínat, že šíře základny talentů je příliš úzká," kritizuje současnou realitu ostrovní velmoci Daily Telegraph.

Reklama