Hlavní obsah

Seveřané svedou bitvu o Karlův most, Olomouc hostí předčasné finále

Praha

Domácí lvíčata opustila kolbiště vstoje a za potlesku tribun. Fotbalové mistrovství Evropy do 21 let už bez nich vstupuje na českých stadiónech do rozhodující vyřazovací fáze. V sobotu se rozhodne o finalistech. V Olomouci se střetnou dva největší favorité Německo s Portugalskem (18:00, ČT Sport), pražská Letná uvidí severskou bitvu Dánska se Švédskem (21:00, ČT Sport). Finále je na programu v úterý v Edenu, všechny zápasy můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Lee Smith, Reuters

Pozor na ně! Švédové už se jako největší outsider ME probili až do semifinále...

Článek

Michal Prokop může udělat jen drobné úpravy, a hned bude mít aktuální song. Jeho Bitva o Karlův most zmiňuje Švéda, stačí už jen dodat nějakého toho Dána... Právě dva severské týmy, za nimiž na šampionát dorazilo nejvíc fanoušků, se nahoře nad Vltavou na Letné střetnou o postup do finále.

„Řada lidí považuje zápas Německo - Portugalsko za předčasné finále. Já bych ale Švédy ani Dány tak nepodceňoval," usmívá se Petr Fousek, předseda organizačního výboru šampionátu.

Místo lvíčat na Hané duel favoritů

Když už jsou Češi ze hry, pořadatele může aspoň těšit, že pokračují právě Seveřané. „Zlehčujeme to, že od třicetileté války jsou u nás jako doma... Z pohledu návštěvnosti je to asi to nejlepší, co mohlo být. Co třeba předváděl švédský kotel na Moravě, bylo úžasné," poukazuje Fousek.

Zkrátka však nepřijdou ani neutrální diváci na Moravě. „Celá řada ortodoxních českých fanoušků byla vedená srdcem a přáli si účast v semifinále. Projevilo se to na předprodeji v Olomouci, protože příznivci kalkulovali s tím, že postoupíme z druhého místa. Teď se tam hraje šlágr Portugalsko - Německo a věřím, že lidé přijdou," říká Fousek.

Gólman na lovu čtvrté trofeje

Podle bookmakerů zůstává největším favoritem na titul Německo - a hned za ním Portugalsko. Třetí je Dánsko a čtvrté Švédsko.

Zmínka o předčasném finále tedy má něco do sebe. Velké plány má německý brankář Marc-André Ter Stegen. „Pro postup do finále uděláme všechno. Mám tři trofeje s Barcelonou a chtěl bych k nim přidat ještě jednu," maluje si vítěz Ligy mistrů, Španělského poháru a nejvyšší soutěže.

Dánové se Švédy se utkají znovu po necelých třech týdnech, v poslední přípravě před turnajem spolu v Kodani remizovali 2:2. „Nenapadlo by mě, že se v semifinále potkáme s Dánskem. Bude to ale zajímavé, oba celky se velmi dobře znají," avizuje švédský trenér Häkan Ericson.

Reklama