Hlavní obsah

Portugalsko - Německo 5:0Němci utrpěli šokující výprask! Portugalci je smetli pěti góly a jsou ve finále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Silva 1 : 0
33. Ricardo 2 : 0
45. Cavaleiro 3 : 0
46. Mário 4 : 0
71. Horta 5 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Obrovským šokem pro favorizované fotbalisty Německa skončilo úvodní semifinále mistrovství Evropy do 21 let, v němž v Olomouci uštědřili Portugalci hvězdám v čele s gólmanem Marc-Andrém ter Stegenem výprask 5:0. Portugalsko navázalo na dosud jedinou finálovou účast z roku 1994, o premiérový titul se utká s lepším ze souboje Dánska se Švédskem.

Foto: Lee Smith, Reuters

Portugalec Bernardo Silva slaví úvodní gól semifinálového souboje s Německem.

Článek
Fotogalerie

"Je to historický moment pro celý portugalský fotbal. Zejména pro jednadvacítku, která naposledy hrála ve finále ME v roce 1994, ale tehdy byl úplně jiný formát turnaje. Je skvělé, že jsme ukázali, co dovedeme, zrovna teď proti tak silnému soupeři," řekl portugalský trenér Rui Jorge.

Duel neporažených týmů ze základních skupin měl být podle papírových předpokladů vyrovnaný, brzy se ale změnil v jasnou záležitost. Portugalci překvapili soupeře velmi aktivní hrou a po čtvrthodině měli blízko k vedení, střílejícímu Sérgiu Oliveirovi ale zkazila radost tyč.

V 25. minutě už Portugalci slavili. Trochu se štěstím se dostal za obranu Bernardo Silva a levačkou propálil Ter Stegena. Němcům, kteří postoupili do semifinále po remíze 1:1 na úkor českého týmu, nefungovala záloha a technicky vybavený soupeř dominoval.

Druhou branku přidal ve 33. minutě po rohovém kopu, když na zadní tyči doklepl míč do sítě Ricardo. Už v nastaveném čase úvodního dějství pak Portugalsko uštědřilo favoritovi turnaje třetí gólový úder. Mário nabil Cavaleirovi a ten trefil přesně horní roh branky.

Portugalci dali za první poločas více branek než ve třech předešlých zápasech skupiny a skvěle pokračovali i v druhém dějství. Máriovu střelu z dálky tečoval ve 46. minutě obránce a vítěz Ligy mistrů s Barcelonou brankář Ter Stegen inkasoval počtvrté. Popáté se Portugalsko prosadilo v 71. minutě po hlavičce střídajícího Horty. Německá jednadvacítka tak utrpěla svou nejhorší porážku v historii. Navíc dohrávala bez vyloučeného Bittencourta.

"Od začátku jsme chtěli hrát agresivně, ale to se nám moc nedařilo. Hlavní rozdíl byl v záloze, ta portugalská hrála o třídu výš. Vnutila nám svou hru. To byl hlavní důvod, proč jsme prohráli," podotkl německý trenér Horst Hrubesch.

Semifinále ME fotbalistů do 21 let (Olomouc):
Portugalsko - Německo 5:0 (3:0)
Branky: 25. B. Silva, 33. Ricardo, 45.+1 Cavaleiro, 46. Mário, 71. Horta. Rozhodčí: Sidiropulos - Efthimiadis, Kostaras (všichni Řec.). ŽK: Esgaio - Kimmich, Bittencourt. ČK: 75. Bittencourt. Diváci: 9876.
Portugalsko: Sá - Esgaio, P. Oliveira, Figueiredo, Guerreiro (64. Cancelo) - Mário, Carvalho, S. Oliveira - Ricardo, B. Silva (50. R. Silva), Cavaleiro (46. Horta). Trenér: Jorge.
Německo: Ter Stegen - Korb (87. Klaus), Ginter, Heintz, Günter - Can, Kimmich - Younes, Geis (46. Meyer), Schulz (50. Bittencourt) - Volland. Trenér: Hrubesch.
Druhé semifinále Dánsko - Švédsko najdete ZDE.

Reklama

Související témata: