Hlavní obsah

Moravu vyplenili, teď Švédové zase až do finále obléhají Prahu

Praha

Ach ti Švédové. Jejich obléhání Prahy bylo posledním stádiem třicetileté války. A čas jako by se teď vrátil. Moravu Vikingové v první fázi fotbalového mistrovství Evropy do 21 let v České republice vyplenili a znovu buší na brány hlavního města. Zatím úspěšně, neboť Dány v semifinále na Letné uzemnili 4:1 a teď už před sebou mají jen úterní finále s Portugalci. Bude Eden pro Seveřany rájem...?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Švédska před zápasem s Dány.

Článek
Fotogalerie

I na Letné se mohli cítit jako doma. Půl hodiny před výkopem dorazil přes Letenskou pláň na stadión hlavní proud švédských fanoušků. S vikinskými rohy na hlavě a českým pivem v rukou, hlavně však s vítězným bojovým chorálem v hrdlech. V hledišti měli Švédové jasně navrch, za brankou blíže pláni vytvořili žlutomodrou zeď.

„Zlehčujeme to, že od třicetileté války jsou u nás jako doma... Co předváděl švédský kotel už na Moravě, bylo úžasné. Na stadión vždy přichází v početném průvodu, ale v jeho okolí je vždy pořádek," poukazuje Petr Fousek, šéf organizačního výboru šampionátu.

Švédové své věrné ani tentokrát nezklamali a do finále postoupili. Tam je čekají Portugalci, takže týmy z moravské skupiny mají jasně navrch.

Vzpoura největšího outsidera

„Říká se, že máme těžkou skupinu. Dánové a Srbové mi ale přijdou hratelní. Mám dojem, že moravská skupina je ještě těžší," konstatoval před turnajem český reprezentant Pavel Kadeřábek.

Ukázalo se, že svým úsudkem trumfl bookmakery. Podle nich Švédsko začínalo turnaj jako největší outsider s kurzem 20:1 na zisk titulu.

A teď už je ve finále...

„Je to pro mě trošku překvapení. V semifinále jsem víc favorizoval Dány, ale Švédové si z propracované obrany vytvářeli víc šancí, těžko se proti nim prosadit. Mají urostlé hráče a po zemi ani horem to proti nim nešlo," hodnotil švédskou senzaci ambasador šampionátu Pavel Nedvěd.

Po necelém týdnu znovu na Portugalce

Závěrečný duel šampionátu se odehraje v úterý od 20:45 v pražském Edenu. Švédští mladíci postoupili do finále evropského šampionátu po 23 letech. S Portugalci se utkají znovu po necelém týdnu. Středeční závěrečný duel skupiny B skončil remízou 1:1, jež vyhovovala oběma stranám.

„Tým se po takovém zápase cítí skvěle. Nečekal jsem, že bychom mohli vyhrát semifinále o tři góly," liboval si kouč Hakan Ericson. „Postup do finále zvýšil sebevědomí hráčů i nás trenérů. Čeká nás těžký soupeř. Portugalci už tady ukázali, že jsou výborní," poukázal trenér Švédů.

Reklama

Související témata: