Hlavní obsah

O budoucnost mít strach nemusíte, jsme tady my, vzkazoval do Portugalska Mário i jeho stříbrní spoluhráči

zp, dosSport.cz

Portugalský sen o zlaté generaci, která by trumfla své předchůdce kolem Figa ze čtyřiadevadesátého, se rozplynul. Nejzkušenější v jejich jednadvacítce William Carvalho na samý závěr penaltového rozstřelu v pražském Edenu selhal. Hráč lisabonského Sportingu vyhlášený největší hvězdou šampionátu tváří v tvář švédskému brankáři Carlgrenovi neuspěl, takže se jen bezmocně chytil za hlavu. Věděl, že je konec. Snění o šampionátovém triumfu, stejně jako o zlaté generaci portugalského fotbalu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Zklamaní Portugalci po porážce ve finále ME fotbalistů do 21 let.

Článek
Fotogalerie

„Hořký pocit. Slyšel jsem kolem sebe, že po sto dvaceti minutách, které nerozhodly, jsme i my vítězové, jenže pokud skončíte druzí, vítězem nikdy nejste," litoval svůj tým i sám sebe portugalský trenér Rui Jorge.

„Měli jsme v úvodu zápasu udělat mnohem víc, asi bylo třeba jít za gólem důrazněji. Možná jsme potřebovali také trochu štěstí," litoval nástupu, který nepřinesl brankový efekt, ale jen nastřelené břevno, mladý portugalský záložník ve službách francouzského Monaka Bernardo Silva.

„Jenže my bojovali. A dali jsme do finále úplně všechno, co v nás bylo, ale k vítězství jsme nedokráčeli. Penalty jsou vždy loterií. Krutou loterií, při níž je zapotřebí i štěstí, které jsme prostě neměli. Ale dokázali jsme, že máme fantastický tým, takže můžeme mít hlavy nahoře," snažil se mírnit panující zármutek obránce Paulo Oliveira.

„Ale i tak je to pro nás strašně nespravedlivé. Udělali jsme všechno, co jsme mohli, během turnaje jsme nevyhráli pouze dva zápasy a zasloužili jsme si víc," nedokázal trenér Rui Jorge pochopit, že sen o titulu evropských šampionů a zlaté generaci se v jedné sekundě rozplynul.

„Kdyby nám někdo třeba vteřinu před zahájením turnaje řekl, že budeme hrát finále, bral bych to. Po této vteřině se s tím ale těžko mohu smířit," narážel na poslední penaltu, kterou nejlepší hráč šampionátu Carvalho neproměnil a jež rozhodla.

Jeho svěřenci na tom byli stejně.

„V závěru už jsme byli po pěti zápasech unavení, což ale není omluva, protože Švédové na tom byli stejně. Prohráli jsme na šampionátu jediné utkání a ještě k tomu po penaltách, takže jsme zdrcení. Ale zároveň i hrdí na to, co jsme dokázali. A hrdi na nás mohou být i všichni lidé u nás doma v Portugalsku. Mohou si být jistí fotbalovou budoucností, protože jsme jim dokázali, že je mezi námi celá řada vynikajících fotbalistů," vzkazoval všem fanouškům na Pyrenejském poloostrově Joao Mário.

Reklama

Související témata: