Hlavní obsah

Rosický: V Andoře musíme hrát zase na nulu

TEPLICE

Česká fotbalová reprezentace porazila v kvalifikaci na mistrovství světa 2006 Finsko po strhujícím průběhu 4:3. Výhru zajistil svojí trefou až tři minuty před koncem Vratislav Lokvenc. Nejlepším hráčem na hřišti byl ale Tomáš Rosický. Záložník Dortmundu vstřelil ukázkový gól, další dva ideálně připravil svým spoluhráčům.

Článek

Po zápase byl mladý český reprezentant pochopitelně spokojený. "V poslední době se cítím dobře a jsem pochopitelně rád, že se mi zápas povedl. Mnohem cennější je pro mě ale výhra a zkušenost, že jsme dokázali zápas zvrátit. Závěr svědčí o síle našeho mužstva, byl to hodně impulzivní zápas."

Finové předvedli svoji kvalitu

Duel byl opravdu mimořádně zajímavý, Fin Kuqi měl několik sekund před vítěznou trefou na hlavě čtvrtý gól hostí. Ve správný okamžik domácí podržel v sobotu nepříliš jistý Petr Čech. "Finové předvedli, že svoji kvalitu mají a že skupina bude hodně vyrovnaná. Zápas ukázal, že naše 1. skupina bude ještě zajímavá."

Utkání bylo místy hodně tvrdé, což pocítil hlavně útočník Liverpoolu Milan Baroš. Ten byl během úvodní půlhodiny třikrát ošetřován po nešetrných zákrocích soupeřovy obrany a nakonec musel opustit hřiště už v 52. minutě se silně zhmožděnou holení, pochroumaným kotníkem a tržnou ránou na hlavě.

Tomáš Rosický si přesto nemyslí, že zápas byl extrémně tvrdý. "Já myslím, že to bylo Milanovou rychlostí. Soupeř na něj vždycky ztrácel krok a musel si pomáhat fauly. Finové ukázali, že do toho jdou po hlavě. Pokud ale můžu mluvit za sebe, zákroky vyplývaly ze hry a nebyly přehnaně tvrdé. Žádná zákeřnost tam nebyla."

Rosický na hřišti zářil. Skvěle bránil, připravoval střelecké pozice spoluhráčům, vstřelil gól z přímého volného kopu. "Osobně se mi utkání povedlo, ale kdyby skončilo 3:3, měl bych z gólu a dvou připravených šancí pramalou radost. Takhle se mi bude usínat moc dobře.," řekl subtilní špílmachr.

Svůj gól viděl jako poslední

Při popisu své přesné trefy přiznává, že míč v síti viděl až mezi posledními. "Byl to klasický balón na bránu, který může někdo tečovat. To jsou strašně nebezpečné situace, gólman musí do poslední chvíle čekat, jestli to někdo nelízne. Já jsem vlastně zjistil až jako úplně poslední, že to byl gól. Pořád jsem koukal skrz klubko hráčů a nic neviděl."

Svůj výkon přesto nehodnotí jako letos bezkonkurenčně nejlepší. "Těžko říct, jestli to byl můj nejlepší výkon v sezóně. Nedávno jsem odehrál velice dobrý zápas v Hamburku. Cítím se dobře a snad to tak půjde dál."

Česká reprezentace předvedla velice dobrý výkon, co se týká ofenzívy, naopak obrana často hořela. Vypovídají o tom jak tři inkasované góly, tak promarněný dvoubrankový náskok. "Nesmí se nám stávat, abychom nechali soupeře dvakrát dotáhnout. Tři góly dostáváme hodně výjimečně a už to nesmíme zopakovat. Ve středu v Andoře to musíme zase zahrát vzadu na nulu. Ne vždycky se nám taky poštěstí dát čtyři branky."

Reklama