Hlavní obsah

Trenér ruských fotbalistů odstoupil, nahradit ho může i Petržela

Trenér ruských fotbalistů Georgij Jarcev ve své funkci skončil. Odstoupil dva dny poté, co se novým předsedou svazu stal senátor Vitalij Mutko, jenž za svůj první úkol označil právě Jarcevovo odvolání. Nový kouč zatím jmenován nebyl; jedním z hlavních adeptů je podle médií Vlastimil Petržela, kterého si Mutko v roce 2002 přivedl do Zenitu Petrohrad.

Foto: PRÁVO

Vlastimil Petržela - ilustrační foto

Článek

Jarcev skončil u týmu po 20 měsících. Rusku patří v třetí kvalifikační skupině mistrovství světa třetí místo, na kontě má po šesti zápasech 11 bodů za tři vítězství a dvě remízy. Za vedoucím Portugalskem a druhým Slovenskem zaostává tým o tři body, ve středu přivezl z Estonska jen nerozhodný výsledek. V říjnu dostali v kvalifikaci Rusové od Portugalců potupných sedm gólů.

Stane se Vlastimil Petržela trenérem ruské reprezentace?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Mutko prohlásil, že v červnovém kvalifikačním zápasu s Lotyšskem povede mužstvo nový trenér. "Bude to chladnokrevný zachránce, schopný dovést sbornou na závěrečný turnaj mistrovství světa v Německu," prohlásil nový předseda svazu v rozhlasovém rozhovoru, aniž vyslovil nějaké jméno.

Už v sobotu po volbách se přitom Mutko nechal slyšet, že nový kouč ruské reprezentace bude poprvé v historii nejspíš ze zahraničí. Dnes zopakoval, že národnostní hledisko skutečně nebude hrát při výběru roli. "Hlavní budou jeho schopnosti. Sborná není místem pro experimenty, jak tomu bylo dosud," řekl.

Kouč pravděpodobně premiérově ze zahraničí

Podle serveru gazeta.ru jsou největšími kandidáty na uvolněný post Petržela a trenér moskevského Lokomotivu Jurij Sjomin. Hovoří se však také o světoběžníkovi Borovi Milutinovičovi. "Vím, že se o tom hodně spekuluje, ale jednak mi tuhle nabídku nikdo nedal, navíc z Petrohradu odejít nehodlám," řekl Petržela serveru idnes.cz.

Tvrdí, že Jarcevův nástupce bude mít nesmírně těžkou pozici. "Nejsem blázen a umím počítat. Rusové by museli skoro všechny příští zápasy vyhrát, aby se z kvalifikační skupiny dostali aspoň do baráže. Říká se tu, že vzít teď ruskou reprezentaci je obrovský risk. A leckdo by to prý považoval za trenérskou sebevraždu," dodal Petržela.

Reklama

Související témata: