Hlavní obsah

Německo možná při fotbalovém MS znovu zavede hraniční kontroly

Násilnosti, které v minulých týdnech poznamenaly fotbalové zápasy po celé Evropě, vzbudily mírné obavy německých pořadatelů mistrovství světa 2006. Podle ministra vnitra Otto Schilyho začalo Německo uvažovat o tom, že po dobu šampionátu pozastaví po vzoru Portugalska při loňském Euru platnost Schengenské dohody o volném pohybu osob mezi signatářskými státy z Evropské unie a znovu zavede kontroly na hranicích.

Foto: Novinky s použitím fifaworldcup.yahoo.com

DEFAULT TITLE

Článek

Schily dnes na tiskové konferenci v Berlíně slíbil, že země přijme přísná bezpečnostní opatření, která výtržnosti fotbalových hooligans minimalizují. "Pokud budou potřeba nějaké změny, zvážíme je. Včetně zavedení hraničních kontrol," řekl Schily. "Na našich stadionech a v našich městech není pro hooligans místo," dodal.

Na zajištění bezpečnosti budou s německou policií spolupracovat i kriminalisté z dalších evropských zemích. Na společné schůzce se minulý týden dohodli na výměně informací. Známým výtržníkům by navíc policie v jejich vlasti neměla vůbec dovolit vycestovat v době světového šampionátu do Německa.

K nejhorším výtržnostem došlo minulý týden při milánském derby ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Fanoušci Interu naházeli na hřiště světlice a jedou z nich trefili brankáře AC Didu. Rozhodčí zápas předčasně ukončil a disciplinární komise UEFA pak Interu za trest uzavřela stadion na čtyři domácí zápasy v evropských soutěžích.

V neděli řádili mimo jiné i fanoušci nizozemského Ajaxu, kteří cestou na zápas s Feyenoordem zcela zdemolovali dva vlaky. Příznivci rotterdamského klubu se zase po utkání střetli s policií. Vědět o sobě ovšem dali i němečtí fanoušci, kteří v březnu řádili při přátelském zápase reprezentace ve Slovinsku.

Předseda FIFA Sepp Blatter se ovšem o hladký průběh světového šampionátu v Německu neobává. To, k čemu došlo v Itálii, zavinily podle něho organizační chyby. "Jsem si jistý, že tohle se v Německu nestane. Mám v pořadatele naprostou důvěru. V Itálii se to stalo proto, že nemají žádné kontroly při vstupu na stadion," prohlásil Blatter, jenž se zúčastnil tiskové konference spolu s Schilym.

Reklama