Hlavní obsah

Robben věří, že Češi na šampionát postoupí

Jednou z ústředních postav kádru Nizozemska byl v sobotním kvalifikačním duelu s českými fotbalisty Arjen Robben. Spoluhráč brankáře Petra Čecha z londýnské Chelsea nahrál na oba góly Oranjes a mohl se těšit z postupu Nizozemců na mistrovství světa. "V mužstvu je výborný týmový duch," pochvaluje si Robben v rozhovoru pro Právo.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Arjen Robben během tréninku nizozemské reprezentace

Článek

Díky vítězství jste postoupili na mistrovství světa. Spadl vám kámen ze srdce? Všichni jsme strašně šťastní. Splnili jsme jediný cíl a můžeme jít oslavovat. Nahrál jste na oba góly, všechno se kolem vás točilo. I z toho musíte mít radost, ne? Je to fajn pocit, ale nemyslím si, že by to byla jen moje zásluha. Dík patří celému mužstvu, odehráli jsme docela dobrý zápas.

Co bylo podle vás rozhodujícím momentem? Penalta, kterou Rosický nedal, a náš rychlý gól dvě nebo tři minuty po ní. Mohlo to být 1:0 pro Čechy, ale místo toho jsme 1:0 vedli my. Nás ten gól hrozně povzbudil a pro Čechy to rázem bylo psychicky daleko těžší. Takový moment by asi poznamenal každého.

Do poločasu jste vedli 2:0. Věřil jste, že vedení už nepustíte? V kabině jsme si všichni říkali, že nemůžeme podlehnout sebemenšímu uspokojení, aby to nedopadlo jako na mistrovství Evropy v Portugalsku, kde jsme nakonec prohráli 2:3. Věděli jsme, že nesmíme ani na minutu polevit v koncentraci, protože by toho soupeř mohl využít.

Ale nevyužil...To je pravda, ale ve druhé půli jsme měli problémy, Češi nás dokázali zatlačit. Jsem moc rád, že jsme to zvládli, i když to z naší strany taky nebyl úplně nejlepší zápas. Drobných chyb jsme se nevyvarovali.

Český tým teď musí vyhrát ve Finsku. Jaké má podle vás šance? Nevím, musí se trochu zlepšit. Budou to mít těžké, ale přeju jim hodně štěstí a doufám, že na šampionát stejně postoupí.

Mluvil jste po zápase s vaším spoluhráčem z Chelsea Petrem Čechem? Ještě ne, promluvíme si, až se sejdeme v klubu.

Budete si ho dobírat? Ne. Po tomhle zápase jsem oproti němu možná trošku nahoře, ale Petr má s českým týmem šanci zvednout se ve Finsku.

Čím si vysvětlujete spanilou jízdu nizozemské reprezentace pod vedením van Bastena? Hodně jsme obměnili tým, na začátku jsme jeden druhého poznávali. Každý měl jediný sen: dostat se na mistrovství světa. A to se splnilo, takže určitě jdeme správnou cestou, i když se určitě ještě máme v čem zlepšovat.

Jakým je Marco van Basten trenérem? Skvělý člověk, který dobře ví, co chce. Jde pevně za svým cílem. S hráči má dobré vztahy, v mužstvu je výborný týmový duch. Marco je hladový po úspěchu a myslím, že pod ním pracujeme dobře jako jeden tým. To je nejdůležitější.

Reklama

Související témata: