Hlavní obsah

Rumunský fotbalový sen byl krásný, ale nerealistický

Rumunský sen o postupu do baráže fotbalového mistrovství světa byl příliš krásný, ale zřejmě nerealistický, shodl se čtvrteční rumunský tisk. Někteří funkcionáři a média se nicméně pozastavili i nad tím, že Finové ve středečním utkání s Českou republikou hráli odevzdaně, a vyslovili názor, že je Rumuni svou nabídkou "honoráře" za případné vítězství asi urazili.

Článek

Všichni se ale shodli v tom, že Rumuni si postup prohráli sami slabým začátkem kvalifikace a tehdejší zbytečnou ztrátou hodů. "Naše naděje nebyly podložené. Mezi oběma mužstvy byl velký kvalitativní rozdíl. Pravdou je také to, že Finové přistoupili k utkání s Českem jinak než k utkání s Rumunskem," komentoval výhru Čechů 3:0 předseda Rumunského fotbalového svazu Mircea Sandu.

Kapitán rumunského týmu Adrian Mutu zápas neviděl, protože měl v té době povinnosti v Itálii. Výsledek ho ale hluboce zklamal. "Takový rozdíl jsem nečekal. Odráží to ale, bohužel, úroveň Finů. Na víc určitě neměli. Možná my všichni jsme udělali chybu, že tato kvalifikace pro nás nebyla úspěšná. Hledat nyní viníky ale nemá smysl," prohlásil populární Mutu v rozhovoru pro list Jurnalul National.

Mutu se znovu omluvil fanouškům

Zároveň se opětovně omluvil fanouškům za to, že svou kokainovou aférou, kvůli níž zmeškal několik kvalifikačních zápasů, poškodil i národní tým. "Chci se ještě jednou omluvit všem fanouškům, protože svou hloupostí jsem poškodil i národní mužstvo," řekl Mutu a optimisticky dodal: "Nyní máme dobrý základ nároďáku, a s ním musíme pracovat. Úspěch se dostaví."

"Se zármutkem musíme konstatovat, že Finové Čechům nedokázali zavařit. Možná nemohli, možná nechtěli. Je sice pravdou, že velké úsilí nevyvinuli, ale dnes je to už jedno. Urazili jsme je, když jsme jim nabídli peníze. Oni ukázali, že i bez peněz jsou schopni vyslechnout touhy českého lidu. Udělali jsme chybu," napsal hlavní rumunský sportovní deník Gazeta Sporturilor, který před utkáním veřejně nabídl Finům odměnu 10.000 eur, porazí-li Česko.

Ještě větší ostuda

Iniciativu poté podpořili i někteří členové rumunského národního týmu a nechali se slyšet i podnikatelé. Finové ale rumunskou nabídku razantně odmítli a negativně ji vnímala i část rumunských médií s tím, že to v konečném důsledku Rumunsko spíše poškodí.

"Po kvalifikačním utkání, v němž nikdo nedostane ani jednu jedinou žlutou kartu a po předvedeném způsobu hry (ze strany Finů), nepochybně mohou vzniknout různé spekulace. Nechci ale nikoho obviňovat. Nechci nic říct, abychom si neudělali ještě větší ostudu," řekl novinářům předseda profesionální fotbalové ligy Dumitru Dragomir.

Reklama

Související témata: