Hlavní obsah

Norský světoběžník Carew potvrzuje pověst kanonýra

Sílu norské fotbalové reprezentace čeští hráči uznávají, v rozhovorech před sobotním barážovým duelem zmiňují zejména jméno vytáhlého útočníka Johna Carewa. Forvard francouzského Lyonu je v excelentní formě, ligovým soupeřům letos už nastřílel 13 branek. Jeho uhlídání bude při absenci dvoumetrových útočníků hlavním úkolem českého celku v sobotním duelu.

Článek

Jeho hlavní pracovní náplní je střílet góly a tento úkol plnil fotbalový útočník John Carew postupně doma v Norsku, ve Španělsku, v Itálii i v Turecku. Od letošní sezony je díky angažmá v Olympique Lyon postrachem obran ve francouzské lize. S 13 vstřelenými brankami je Carew momentálně i nejlepším střelcem norského výběru, na který v nadcházející baráži o MS 2006 narazí česká reprezentace.

"Hledali jsme silného a rychlého útočníka, abychom měli vepředu víc šancí, zvlášť v evropských soutěžích, kde se hraje fyzicky náročnější fotbal," vysvětloval koupi norského obra trenér Lyonu Gérard Houllier. Francouzský mistr neváhal za šestadvacetiletého Carewa vyplatit Besiktasi Istanbul 230 miliónů korun.

Vstřelí John Carew gól českým reprezentantům?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Oprávněnost této investice dokázal syn gambijského otce a norské matky již při své premiéře v dresu Lyonu. V utkání o francouzský Superpohár zaznamenal Carew hattrick a hlavní měrou se tak zasloužil o výhru 4:1 nad Auxerre.

Také v reprezentaci, která je jinak na góly velmi skoupá, platí Carew za největší ofenzivní hrozbu. V kvalifikaci na světový šampionát v Německu se letošní nejlepší fotbalista Norska trefil třikrát, celkem má na kontě 13 přesných zásahů v rovných 50 utkáních.

Svoji fotbalovou kariéru odstartoval vytáhlý snědý útočník v rodném Lorenskogu, v 17 letech se stěhoval do druholigové Valerengy Oslo. Klubu se slavnou minulostí pomohl Carew k postupu do nejvyšší soutěže i k triumfu v domácím poháru, v roce 1999 se stěhoval do mistrovského Rosenborgu Trondheim.

Euro 2000 se nepovedlo

Mezitím si odbyl premiéru v seniorské reprezentaci, když v listopadu 1998 nastoupil do druhého poločasu přátelského zápasu s Egyptem. V Trondheimu se Carew příliš neohřál, neboť svými výkony v Lize mistrů zaujal několik movitých západoevropských klubů. Zájem projevily Borussia Dortmund, PSV Eindhoven či londýnský Arsenal, první norský reprezentant tmavé pleti se nakonec rozhodl pro Valencii.

Euro 2000 se Carewovi stejně jako celému norskému týmu příliš nepovedlo. Ve své premiérové sezóně ve španělské lize však nastřílel 11 branek a i díky dalším trefám v Lize mistrů, v níž se Valencie probojovala až do finále, se stal se miláčkem publika.

V následujících dvou letech se již Carewovi tolik nedařilo a v létě 2003 byl poslán do AS Řím. Po slibném začátku dolehla na Carewa krize, což se projevilo i v reprezentaci, kde se popral se spoluhráčem. Trenér Nils Johan Semb ho okamžitě vyřadil z týmu a dotčený Carew prohlásil, že pod jeho vedením se už do reprezentace nevrátí.

Vše se vyřešilo poté, co loni Semba u reprezentačního kormidla nahradil Aage Hareide. Carewovi prospělo i angažmá v Besiktasi Istanbul, kde výrazně pookřál a nastřílel 13 branek. Zdá se, že v nastoupeném trendu bude vytáhlý hlavičkář pokračovat i v Lyonu, což nedávno potvrdil dvěma góly do sítě Olympiakosu Pireus v zápase Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: