Hlavní obsah

Slovenští fotbalisté berou před baráží jen postup

BRATISLAVA/ŽILINA

Chceme postup, nic jiného nebereme, vzkázali fanouškům slovenští fotbalisté, kteří se v baráži utkají se Španěly o účast na mistrovství světa. Ve dvou utkáních, která jsou pro hráče i trenéry prozatím vrcholem kariéry, jsou prý připraveni podat nadlidský výkon. Taktika Slováků je jasná - v sobotu v Madridu chtějí dát alespoň gól a co nejméně branek dostat.

Článek

Šanci na postup prý Slovákům před odvetou dává i případná prohra 1:2. "Beru pouze postup. Nic jiného mě nezajímá. Žádný pocit z dobrého výkonu či odchod z hřiště se vztyčenými hlavami. To mě neuspokojí, nejsem alibista. Dostali jsme se tak daleko, abychom zvládli i nejdůležitější krok," prohlásil trenér Galis v listu Sme.

Podle kouče jsou slovenští fotbalisté nyní v pomyslném posledním výškovém táboře před útokem na Mount Everest. Celý tým se prý v kvalifikaci pořádně nadřel a o to více chce dobýt vrchol.

Postoupí fotbalisté Slovenska na MS?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Odhodlání nechybí ani Galisovým svěřencům. Nejúčinnější zbraní Slováků prý bude síla kolektivu, technické Španěly bude zapotřebí "uběhat". V prvním utkání v Madridu bude důležité vstřelit aspoň gól. Beznadějná by prý nebyla ani prohra 1:2, protože v bratislavské odvetě by pak domácím k postupu stačilo i nejtěsnější vítězství 1:0.

"Víme, co můžeme od Španělů očekávat - přihrávky po zemi, rychlé odevzdávání míče do trojúhelníků se snahou vybagovat nás. Nemůžeme reagovat unáhleně a hrnout se za každou cenu do útoku. Musíme držet míč, nespěchat a unavit protihráče. Čas bude hrát s námi a nervozita proti nim," řekl útočník Róbert Vittek listu Šport.

Čobej Španěly strašit nebude

Jeho partner v útoku Szilárd Németh si myslí, že Španělé jsou sice favority, ale lze je zdolat. Na rozdíl od některých zápasů v kvalifikaci však už nepůjde spoléhat na bezbrankovou remízu, bude zapotřebí nějaké góly dát.

Trenér Galis musel před dnešním odletem reprezentace do Madridu povolat na místo brankářské dvojky Mariána Kelemena ze španělského Tenerife. Juraj Čobej z Artmedie, který byl původně připraven zaskočit za jedničku Kamila Čontofalského, si totiž ve středečním ligovém zápase s Trenčínem poranil rameno.

Nálepka outsidera prý Slovensku vyhovuje

Svému týmu bezmezně věří i fanoušci. Vůbec jim nevadí, že sázkové kanceláře věří více soupeři. Slovenským sportovcům prý vyhovuje nálepka "outsider", která je dovede vybičovat k fantastickým výkonům. Příkladem jsou třeba hokejisté, kteří vybojovali před třemi lety titul světových šampionů nebo úspěšné tažení fotbalistů bratislavské Artmedie v Lize mistrů.

Nad faktem, že Španělé mají více fotbalových hvězd, a že řada opor slovenské reprezentace ve svých klubech nehrává pravidelně, fanoušci pouze mávnou rukou. Pro Slováky je prý vždy důležitější, aby tvořili dobrou partu. A tou fotbalisté kolem trenéra Dušana Galise prý skutečně jsou. "Podívejte se na úspěchy slovenských hokejistů, fotbalistů Artmedie. Tvoří dobrou partu. Bez toho by se ani tenisté nedostali do finále Davisova poháru," připomíná student Marek Koranič z Martina.

Sázkové kanceláře věří Španělům. Pokud tipující vsadí na jejich sobotní vítězství třeba tisícovku, může vyhrát pouze něco kolem tří stovek. Odvážlivec, který napíše na tiket remízu, si může přijít asi na čtyřnásobek vkladu. No a vyznavači překvapení by mohli opravdu zajásat - tisícikorunový vklad může znamenat až osmitisícovou výhru.

Není jisté, zda fanoušci první zápas vůbec uvidí

Desetitisíce slovenských fanoušků a stovky hospodských jsou ale před sobotní baráží v Madridu hodně mrzutí. Pořád se totiž neví, zda zápas nabídne i některá ze slovenských televizí. Za přenos je zapotřebí zaplatit v přepočtu kolem deseti miliónů slovenských korun, což se zdá zástupcům domácích televizních stanic příliš.

Podle nejnovějších informací zůstává stále ve hře Slovenská televize. Odvetu z Bratislavy bude vysílat soukromá televize Markíza, za mikrofon se podobně jako v posledním zápasu kvalifikace proti Rusku posadí komentátorská legenda Karol Polák.

Reklama

Související témata: