Hlavní obsah

Španělé pěti góly ukončili slovenské postupové naděje

Slovenští fotbalisté se s vidinou premiérové účasti na mistrovství světa loučí už po prvním zápase baráže. Se Španělskem v sobotu v Madridu prohráli 1:5 a ve středeční odvetě budou muset dohánět čtyřbrankové manko. Navíc jim přitom bude chybět obránce Had, který byl vyloučen, a kouč Dušan Galis, jenž byl dnes v 19. minutě vykázán na tribunu.

Článek

Slováci si nevěděli rady především s Luisem Garcíou, který jim dal tři góly. Je to pro ně nejtěžší prohra za posledních šest let, zato Španělé protáhli sérii neporazitelnosti na 17 zápasů. Před zraky krále Juana Carlose svého soupeře drtili.

Liverpoolský záložník Luis García zvýšil v 18. minutě svým druhým gólem v zápase už na 2:0. Poprvé se trefil po rohu zblízka hlavou, když jej obránci ještě s dvěma spoluhráči nechali úplně volného, pak hostům nevyšla ofsajdová pas a García šel sám na Čontofalského. To nervově nevydržel kouč Galis a začal protestovat tak vehementně, až jej Ital De Sanctis vyloučil.

V deseti to nešlo

Na tribuně zřejmě s lepším rozhledem Galis pochopil, že nemůže hrát na jednoho útočníka a po přestávce poslal na hřiště Németha místo Hološka, jednoho ze čtyř hráčů z české ligy v základní sestavy. A Németh se čtyři minuty po svém příchodu zapsal mezi střelce. Luis García zazmatkoval, poslal slabou malou domů a hráč Middlesbourgh chladnokrevně snížil.

Španělé znejistěli a hosté s nimi ve druhém poločase hráli vyrovnanou partii. Ovšem jen do 64. minuty, kdy italský rozhodčí nařídil ve prospěch domácích penaltu za Kratochvílovu ruku a ještě vyloučil brněnského obránce Hada za protesty. Torres z pokutového kopu zvýšil na 3:1. A oslabení Slováci rezignovali. Luis García završil hattrick a trefil se i Morientes, který jej vystřídal.

Švýcaři mají blízko k MS

Švýcarští fotbalisté mají po dvanácti letech blízko k tomu, aby se probojovali na světový šampionát. V prvním zápase baráže kvalifikace na mistrovství světa v sobotu porazili v Bernu Turecko 2:0 a v odvetě mohou i o gól prohrát.

Úspěch vystříleli Švýcarsku dva dvacetiletí fotbalisté. Nejdřív se čtyři minuty před koncem první půle trefil z přímého kopu stoper Arsenalu Senderos, pak ve stejném čase ve druhém dějství napnul síť i kosovský rodák Behrami z Lazia Řím. Dosud měl na kontě v reprezentaci jedinou minutu, dnes na hřiště přišel na závěrečných sedm minut.

Australané dopadli v Montevideu daleko lépe než před čtyřmi lety. Tehdy tam dostali tři góly, dnes jejich obranu překonal jen ve 36. minutě hlavou obránce Schalke Dario Rodríguez. V uruguayské sestavě se překvapivě objevil i majitel Zlaté kopačky Diego Forlán, i když podle původních zpráv měl kvůli zranění třísel sotva stihnout odvetu. Ve tříčlenném útoku společně se Zalayetou a Morálesem se ale neprosadil.

Španělsko - Slovensko 5:1 (2:0)
Branky: 10., 18. a 74. Luis García, 65. Torres z pen., 79. Morientes - 49. Németh. Rozhodčí: De Santis (It.) ČK: 64. Had (SR). Diváci: 55 000.
Španělsko: Casillas - Salgado, Puyol, Del Horno - Albelda (66. Xabi Alonso), Luis García (76. Morientes), Xavi, Pablo - Raúl, Reyes (55. Vicente), Torres. Trenér: Aragoňes.
Slovensko: Čontofalský - Zabavník, Škrteľ, Kratochvíl, Had - Hološko (46. Németh), Petráš, Karhan (73. Janočko), Hlinka, Hodúr (66. Greško) - Vittek. Trenér: Galis.
Švýcarsko - Turecko 2:0 (1:0)
Branky: 41. Senderos, 86. Behrami. Rozhodčí: Michel (SR). Diváci: 31 130.
Uruguay - Austrálie 1:0 (1:0)
Branka: 36. D. Rodríguez. Rozhodčí: Larsen (Dán.). Diváci: 70 000.

Reklama