Hlavní obsah

Prohra na domácí půdě srazila norské sebevědomí

OSLO

Odevzdaná prohlášení sobotních soupeřů české fotbalové reprezentace přinášejí norské listy po sobotním jednobrankovém vítězství Brücknerova týmu v úvodním zápase baráže o mistrovství světa v Oslu. Deník Verdens Gang poukazuje především na zklamání domácího trenéra Aageho Hareideho, které ostře kontrastovalo s jeho siláckými výroky z minulých dnů.

Článek

Hareide se dokonce pokusil spoluvinu za prohru svést i na "úniky informací o taktice" z řad vlastního týmu. "Nyní musíme vsadit vše, co máme, nemůžeme jen sedět a brečet," uvedl norský kouč po zápase. Zároveň však dodal, že česká šance na postup na mistrovství světa se výrazně zvýšila.

Podle deníku Verdens Gang byli Norové zaskočeni zejména tím, že česká obrana, jež měla být podle nich Achillovou patou týmu, vůbec nebyla tak pasivní.

Snad jediným, kdo s poraženeckou náladou na norské straně veřejně nesouhlasil, byl John Arne Riise. Liverpoolská hvězda dokonce v televizní stanici TV 2 tvrdila, že Norové byli nikoli horším, ale lepším týmem. "Byli jsme lepší a máme i nadále dobrou šanci," řekl s tím, že prosadit se proti tak defenzivně hrajícímu českému týmu bylo těžké, když i Karel Poborský působil téměř jako pravý obránce. "I přes nepříznivý výsledek to byl vyrovnaný zápas. A naše víra ve vítězství v odvetě trvá," uvedl Riise.

Souboj náhod

Za "souboj náhod" označil sobotní zápas pro deník Dagbladet nejobávanější norský fotbalista John Carew. "Bylo málo šancí na obou stranách a obě mužstva byla omezována špatnými podmínkami. Chvílemi bylo velmi těžké udržet se na nohou," uvedl lyonský kanonýr.

Podle statistik Dagbladetu měli Češi čtyři gólové šance proti jedné domácí. "A to jsme na Norsko ještě hodní," uvedl list s poukazem na střelu Martina Aarsta šest minut před koncem utkání, která "vlastně vyloženou šancí ani nebyla".

Ne všichni Norové však sváděli neúspěch na povrch hřiště. "Trávník způsobil nepřesnosti ve hře. Češi se ale přesto dostali do šancí. Nemyslím si, že bychom za prohru měli vinit jen trávník," řekl stejnému deníku nejlepší norský hráč zápasu Kristofer Hästad.

Reklama

Související témata: