Hlavní obsah

Norský tisk je před baráží v Praze opatrný i optimistický

OSLO

Kuráž před rozhodujícím utkáním o postup na mistrovství světa dodává norským fanouškům i fotbalové reprezentaci středeční tisk v severské zemi. Deník Dagbladet například uvádí svůj článek k večernímu zápasu v Praze citátem Johna Carewa: "Staly se už i větší zázraky". Přesto však vzápětí zdůrazňuje, že sobotní výkon Norů v Oslo udělal z většiny Seveřanů před odvetou pesimisty.

Článek

Dagbladet pak vzpomíná na některé hrdinské zvraty z minulosti, například na souboj Rosenborgu Trondheim v Lize mistrů v prosinci 1996. Norský klub tehdy zázračně zvedl hlavu a nečekaně porazil AC Milán na jeho hřišti. O možném úspěchu Norů v Praze však tak jako tak píše jako o případném fotbalovém zázraku.

Také Verdens Gang (VG) hledá naději, avšak o večerním utkání již hovoří jako o "možná posledním ujíždějícím vlaku na mistrovství světa" pro některé hráče. Čtyřiatřicetiletý bránce André Bergdölmo, který v norské reprezentaci sehrál přes 60 utkání, pak přiznává, že pokud Norsko nepostoupí, v reprezentaci pravděpodobně nadobro skončí, stejně jako i někteří jiní z generace "veteránů".

Optimističtěji, hledáním "víry v zázrak", působí deník Aftenposten. Odvolává se přitom zejména na "magický zážitek" z loňského istanbulského finále Ligy mistrů mezi AC Milán a Liverpoolem. V barvách odepisovaného, ale nakonec po neuvěřitelném zvratu vítězného anglického celku, hrál i norský reprezentant John Arne Riise. Milánu tehdy k úspěchu nestačilo ani výrazné vedení 3:0 po prvním poločase. "To, co se stalo tehdy, by bylo tak jako tak větším zázrakem, než kdybychom vyhráli v Praze," komentoval pro Aftenposten vzpomínku sám Riise. "Teď máme na zvrat devadesát minut a prohráváme jen o gól," dodal.

Norské dodávání si kuráže prostřednictvím poukazů na hrdinské zvraty však komplikuje skutečnost, kterou neopomíjí ani Aftenposten: na straně Liverpoolu, který vstal v Istanbulu zázračně "z mrtvých", byli totiž spolu s Riisem i dva čeští reprezentanti Vladimír Šmicer a Milan Baroš. A ani jejich motivace v rozhodujícím duelu o postup na světový šampionát nebude na pražském trávníku menší, než tomu je u jejich někdejšího norského spoluhráče.

Reklama

Související témata: