Hlavní obsah

Australští fotbalisté po 32 letech postoupili na MS

SYDNEY

Australští fotbalisté se po 32 letech vrátí na mistrovství světa. Rozhodla o tom středeční baráž, v níž v Sydney nejprve oplatili Uruguayi prohru 0:1 z Montevidea a pak vyhráli na penalty 4:2. Uruguayský náskok z prvního utkání zlikvidoval už ve 34. minutě Marco Bresciano.

Článek

Záložník, hrající italskou ligu v Parmě, se do sestavy vrátil po zranění kotníku a rozjásal 82 tisíc diváků na vyprodaném Olympijském stadiónu v Sydney. Jeho spoluhráči Kewellovi se nepovedla střela, ale Bresciano byl u míče dřív než uruguayští zadáci a poslal ho ve skluzu do sítě.

Jihoameričané měli několik šancí vyrovnat. Hlavně Recoba z Interu Milán často zaměstnával domácí zadáky, ale když byl sám před brankářem Schwarzerem, jako by se zalekl a netrefil branku. V závěru normální hrací doby měli naopak blíž k postupu Australané, ale v koncovce byli nepřesní.

Gól nepadl ani v prodloužení, přestože o šance na obou stranách nebyla nouze. Hrdinou penaltového rozstřelu byl gólman Schwarzer, hrající anglickou ligu za Middlesbrough. Zneškodnil střely Rodrigueze i Zalayety, a protože v domácím týmu selhal jen Viduka, propukly v Sydney bouřlivé oslavy.

Australané budu hrát na MS teprve podruhé v historii a poprvé od roku 1974. Trenér Guus Hiddink se tak objeví na šampionátu už s třetím týmem. Se "svým" Nizozemskem i s Korejskou republikou se na předchozích šampionátech dostal až do semifinále.

Sydney: Austrálie - Uruguay 1:0 (1:0, 1:0), na penalty 4:2
Branka: 34. Bresciano. Rozhodčí: Cantalejo (Šp.). Diváci: 82.000. První zápas 0:1, postupuje Austrálie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články