Hlavní obsah

Fotbalisté Trinidadu si poprvé zahrají na MS

MANÁMA

Fotbalisté Trinidadu a Tobaga si příští rok zahrají poprvé v historii na mistrovství světa. Ve středeční odvetě mezikontinentální baráže kvalifikace vyhráli v Bahrajnu 1:0, což jim po sobotní domácí remíze 1:1 zajistilo postup.

Článek

O dosavadní největší úspěch Trinidadu se gólem postaral jednatřicetiletý obránce Dennis Lawrence. Urostlý stoper, který hraje v Anglii pouze čtvrtou ligu, využil svých 198 centimetrů a v 50. minutě hlavou poslal do sítě centr z rohového kopu. Ten rozehrála největší hvězda týmu Dwight Yorke, který s Manchesterem United před šesti lety vyhrál Ligu mistrů. Jeho země bude s pouhým miliónem obyvatel nejmenším účastníkem závěrečného turnaje.

Tým třiašedesátiletého nizozemského kouče Leo Beenhakkera se stal teprve druhým zástupcem karibské oblasti mezi světovou elitou v historii. Jako první se na šampionát v roce 1998 prosadila Jamajka. Beenhakker je dnes už druhým trenérem z Nizozemska, který slavil postup. Před ním se radoval na lavičce Austrálie Guus Hiddink.

Zato hráči Bahrajnu litují. A nejen toho, že se mohli zviditelnit před celým světem. Za postup totiž měli slíbené královské odměny: parlament odhlasoval, že tým v případě postupu dostane prémii čtyři miliony eur, každý hráč navrch 50 tisíc, dům, auto a doživotní měsíční rentu ve výši dvou tisíc eur. Jenže Bahrajn hrál až příliš na bezbrankovou remízu, a když pak zabral, kolumbijský rozhodčí Ruíz mu v nastavení neuznal vyrovnávací gól.

Ahmed Hassan vypíchl gólmanovi Kelvinu Jackovi míč, když si jej nadhazoval pro výkop a do prázdné branky vyrovnal. Domácí u Ruíze mohutně protestovali, strkali se s hráči soupeře a Husajn Ali dostal za urážky rozhodčího červenou kartu.

Baráž MS 2006
Bahrajn - Trinidad a Tobago 0:1 (0:0)
Branka: 50. Lawrence. Rozhodčí: Ruíz Acosta (Kol.). ČK: 90.+4 Ali (Bahrajn). Diváci: 32.000. První zápas 1:1, postoupil Trinidad.

Reklama

Související témata: