Hlavní obsah

Slovenští fotbalisté manko z Madridu nedohnali

ISTANBUL

Slovenští fotbalisté na rozdíl od českých reprezentantů na mistrovství světa v Německu nepostoupili. Ve středeční odvetě baráže kvalifikace remizovali v Bratislavě se Španělskem 1:1 a po prohře v Madridu v prvním zápase 1:5 se radují jejich soupeři.

Článek

Oba týmy nastoupily v hodně odlišných sestavách, než jaké proti sobě stály v sobotu. Trenér Dušan Galis, který kvůli trestu za vyloučení nemohl na lavičku, vyměnil tři hráče, jeho španělský protějšek dokonce čtyři. V domácí sestavě si odbyl reprezentační debut slávista Matej Krajčík. Byl to on, kdo připravil největší slovenskou šanci prvního poločasu pro Németha, ale útočník Middlesbrough v ideální pozici deset metrů od branky mezi tyče nezamířil.

Povedlo se to až pět minut po přestávce Hološkovi, který přišel na hřiště po změně stran. Liberecký útočník trefil v běhu ze šestnácti metrů míč, který před Vittekem ukopl španělský obránce.

Hosté si sice do Bratislavy přivezli čtyřbrankový náskok, ale znovu se snažili útočit. Raúl po chybě obrany sám před Čontofalským neuspěl. Přesto Španělé neprohráli. Po Morientesově křížné přihrávce před odkrytou vyrovnal prvním reprezentačním gólem Villa z Valencie.

Zázrak, v nějž podle svých slov věřil kouč Galis, se nestal a Slováci vypadli. Přesto je fanoušci na vyprodaném Tehelném poli odměnili za jejich první vystoupení v baráži o šampionát potleskem.

Švýcaři se po 12 letech podívají na MS

Švýcarští fotbalisté si po dvanácti letech opět zahrají na mistrovství světa. Na závěrečný turnaj prošli i přesto, že ve středeční odvetě baráže kvalifikace prohráli v Turecku 2:4. V sobotu doma zvítězili 2:0 a postoupili díky většímu počtu branek vstřelených na hřiště soupeře.

Ve žhavém prostředí v Istanbulu se hrál odlišný zápas, než jaký byl k vidění v předchozích dvou dnešních barážových duelech, v nichž padl vždy jen jediný gól. Na stadiónu Besiktase jich 55 tisíc fanoušků vidělo celkem šest.

Švýcaři se záhy ujali vedení díky Freiově penaltě a Turci v té chvíli v součtu prohrávali o tři branky. Obhájci bronzových medailí z minulého šampionátu je ovšem dokázali nastřílet během následujících 50 minut a Švýcaři hájili postup horko těžko.

Baráž MS 2006
Slovensko - Španělsko 1:1 (0:0)
Branky: 50. Hološko - 71. Villa. Rozhodčí: Merk (Něm.). Diváci: 30.000. První zápas 1:5, postoupilo Španělsko.
Turecko - Švýcarsko 4:2 (2:1)
Branky: 22., 38., a 89. Tuncay, 52. Necati - 2. Frei z pen., 84. Streller. Rozhodčí: De Bleeckere (Belg.). Diváci: 55.000. První zápas 0:2, postoupilo Švýcarsko.
Přehled účastníků MS 2006
Evropa
Německo (pořadatel), Anglie, Česká republika, Francie, Chorvatsko, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Srbsko a Černá Hora, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina
Jižní Amerika
Argentina, Brazílie, Paraguay, Ekvádor
Asie
Írán, Japonsko, Saúdská Arábie, Korejská republika
Afrika
Angola, Ghana, Pobřeží slonoviny, Togo, Tunisko
Severní a Střední Amerika
Kostarika, Mexiko, Trinidad a Tobago, USA
Oceánie
Austrálie

Reklama

Související témata: