Hlavní obsah

FIFA zvažuje vyloučení Turecka z fotbalového MS 2010

Turecko může být za násilnosti, které v Istanbulu poznamenaly středeční zápas baráže se Švýcarskem, vyloučeno z fotbalového mistrovství světa v roce 2010. Řekl to ve čtvrtek na tiskové konferenci v Curychu předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter s tím, že FIFA okamžitě zahájí vlastní vyšetřování incidentu.

Článek

O případném postihu rozhodne disciplinární komise FIFA do 9. prosince. Ve stejném termínu se bude v Lipsku losovat složení základních skupin světového šampionátu v Německu.

"Budeme postupovat tvrdě. Rejstřík sankcí je široký od prostého varování po trest pro národní federaci, který může znamenat vyloučení z příštího mezinárodního podniku," řekl Blatter novinářům v hlavním sídle FIFA.

Blatter je podle Turků zaujatý

Turecko sice odvetu na domácím hřišti vyhrálo 4:2, na šampionátu v Německu si ale příští rok zahrají Švýcaři, kteří zvítězili v úvodním duelu 2:0.

Turečtí funkcionáři považují Blatterovo počínání za ukvapené, podle nich je Švýcar zaujatý. "Blatterova vyjádření jsou mimořádné nešťastná. Začal mluvit dřív, než znal všechna fakta. Tohle nebyla záležitost jedné strany," prohlásil předseda turecké federace Sekip Mosturoglu. Švýcaři se prý k turecké reprezentaci chovali hrubě a urážlivě už v prvním zápase. "Byli jsme pod abnormálním tlakem - nejen hráči, ale všichni Turci," dodal.

Blatter přiznal, že se mu těžko mluvilo o něčem, co se týká Švýcarska i FIFA. "Je to ale moje odpovědnost," řekl a podnikl už první kroky, aby se vyhnul obviněním ze zaujatosti. Švýcarský právník Marcel Mathier, jenž předsedá disciplinární komisi, se prý na posuzování případu nebude podílet.

Rozběsnění fanoušci

Po závěrečném hvizdu středeční odvety museli hráči obou týmů i rozhodčí utíkat přes celé hřiště do šaten, aby unikli rozběsněným fanouškům, kteří na ně házeli množství nejrůznějších předmětů. V tunelu došlo ještě k hromadné rvačce mezi fotbalisty, po níž byl švýcarský obránce Stephane Grichting převezen do nemocnice s podezřením na vnitřní krvácení. Podle agentury AP ho některý ze soupeřů silně kopl do slabin.

"Nikdy jsem nic takového neviděl," prohlásil šéf světového fotbalu v rozhovoru pro rádio DRS 3 o incidentech po středečním duelu. "S fotbalem musí být něco špatně, když se něco takového může stát," dodal.

Podle tureckého listu Vatan uvedl delegát utkání do oficiálního zápisu, že problémy odstartoval asistent domácího trenéra Mehmet Ozdilek. Podle televizních záběrů se zdá, že při úprku hráčů z hřiště nastavil nohu jednomu ze Švýcarů. Hostující Benjamin Huggel ho pak zezadu nakopl.

Alpay může mít problémy i v klubu

Turecký obránce Alpay, jenž se do podobného incidentu zapletl na stejném stadiónu i před dvěma lety po kvalifikačním zápase Eura s Anglií, poté ve vchodu do tunelu nakopl střelce druhé švýcarské branky Strellera. Do Alpaye pak zezadu vletěl Huggel, jenž tureckého fotbalistu chytil kolem krku. Oba padli ve vzájemném obětí na zem a další hráči se do potyčky zapojili.

Pro Alpaye bude mít šarvátka nejspíš následky i na klubové úrovni. Vedení Kolína nad Rýnem vážně zvažuje, že tureckého fotbalistu vyřadí ze základního týmu. "Alpay je pod velkým psychickým tlakem. Je to velice citlivý hráč, není jisté, že zůstane v základní jedenáctce," řekl podle německé agentury SID trenér Uwe Rapolder. Než udělá konečné rozhodnutí, chce si kouč nejprve s dvaatřicetiletým hráčem promluvit.

Reklama