Hlavní obsah

Podle expertů Češi postoupili díky jednotě, obraně a Nedvědovi

PRAHA

Fotbaloví trenéři se shodli, že postup české reprezentace na mistrovství světa je především výsledkem týmové práce. Ta se podle expertů, které oslovila ČTK, v první řadě podepsala pod dvěma barážovými výhrami nad Nory, po nichž se národní tým po šestnácti letech probojoval mezi světovou elitou. Hru českého mužstva prý dokonce obdivují i fanoušci v Brazílii, v zemi úřadujících mistrů světa.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

V baráži byl podle trenérů velmi znát také přínos navrátilce Pavla Nedvěda. Jednotu hráčů ocenil Vladimír Táborský. "Těžko vyzdvihovat jednotlivce, mohl bych snad jen zdůraznit výborný výkon obranné čtveřice," řekl.

František Straka hned po středečním zápase zaznamenal od přátel z Brazílie ohlasy, podle nichž se příští rok ve finále střetnou právě "kanárci" s českou reprezentací. "Náš tým je prý uchvátil hlavně skvělou disciplínou. Brazilci si nás váží a hodně nám věří. Už to je hodně povzbuzující," uvedl Straka, který si vítěznou barážovou odvetu s dcerou vychutnával přímo na Letné.

Ladislav Škorpil, který v souběžné baráži o mistrovství Evropy neuspěl s jednadvacítkou, vyzdvihl význam úspěchu v prvním duelu. "Panovaly obavy z terénu a prostředí, ale tým odehrál první souboj suverénně a to byl základní krok k tomu, aby se postup podařil," uvedl.

Tým měl celý dvojzápas pod kontrolou

Podle něj měl tým Karla Brücknera celý dvojzápas pod kontrolou. Na rozdíl od většiny svých kolegů pochválil Škorpil jednoho hráče jmenovitě - brankáře Čecha. "Na postupu se výrazně podílel. Zlikvidoval minimálně dvě šance soupeře po zemi, které by ledaskdo pustil," mínil Škorpil. Táborského zaujal svou zarputilou hru Nedvěd, který strhl i ostatní.

Roli tahouna Juventusu, který se do týmu vrátil po 16 měsících, zdůraznil rovněž trenér ligového lídra z Liberce Vítězslav Lavička. "Pavel mi sám říkal, jak moc velkou cítí odpovědnost. Jednoznačně se ukázalo, že jeho návrat byl přínosem po všech stránkách," dodal.

Dalším schodem k postupu byla podle expertů jistá obrana, která přitom byla v závěru kvalifikace pod palbou kritiky. "Zlepšení přišlo v pravý čas. Před baráží jsem vyslovil trochu pochybnosti o stoperu Rozehnalovi, ale byl excelentní. To ale platí bez výjimky pro všechny hráče," řekl Lavička.

Další hledali příčinu ve zklidnění hry defenzivní linie práci trenéra Brücknera. Jeho dobrý přítel, olomoucký kouč Petr Uličný přičítá postupový úspěch z větší části Brücknerově strategii. "Postavil to na tom, abychom nedostali v žádném ze dvou zápasů gól. A to se mu povedlo," uvedl Uličný.

Olomoučtí kluci vyčnívali

Neopomněl dodat, že v obraně "vyčnívali olomoučtí kluci". "Ujfaluši a Rozehnal byli úžasní," řekl. Podotkl, že Norové se nakonec ze všech tří možných soupeřů pro baráž vedle Švýcarska a Slovenska ukázali jako nejsilnější tým a prorokoval, že v Německu dosáhne tým na velký úspěch. "Hlavně ale musí být všichni zdraví. Týká se to především Kollera, ten je v našem způsobu hry nenahraditelný. Určitě chybí i Lokvenc, tyhle dvě 'gorilky' v dobrém slova smyslu tam potřebujeme. Ale i na lavičce má Karel výběr, ať už třeba Kováče nebo Jarolíma," uvedl Uličný.

Trenéři ocenili, jak se český tým v kvalifikaci dokázal vypořádat s problémy pramenícími z řady zranění. V Německu ale bude podle nich potřeba rozložit zátěž na více hráčů. "Kdyby nemohl hrát takový Koller, tak by chyběl. Mužstvo je na něj zvyklé, soupeři z něj mají strach, je to osobnost. Brückner sází na čtrnáct až patnáct hráčů, ale i na lavičce jsou dobří náhradníci, třeba Jarolím či Jarošík," doplnil Táborský.

Škorpil řekl, že není třeba doplňovat mužstvo staršími fotbalisty, ale mladými. "Pokud však s nimi budeme zacházet třeba jako s Junem, tak nebudeme mít s kým hrát," uvedl trenér české jedenadvacítky. Nejlepší střelec minulého ligového ročníku před sezónou přestoupil do Trabzonsporu, kde nedostává příliš šancí. "Další takový je v Turecku Dosoudil, Mikolanda hraje v Anglii jen za juniorku, Svěrkoš v Mönchengladbachu po deseti minutách. To jsou hráči, kteří by měli přecházet do A-týmu, ale když nehrají, tak fotbalově nerostou a to je problém," dodal Škorpil.

Nedostatek zkušeností se světovým fotbalem

Uznávaný odborník Werner Lička, který vede polský Grodzisk, má největší obavy z toho, jak se národní tým vypořádá s nedostatkem zkušeností se světovým fotbalem. "My máme zkušenosti s fotbalem evropským, ale zcela minimální s tím světovým," řekl.

To může podle něj být velká nevýhoda. "Hrát třeba s Austrálií nebo s Japonskem je úplně něco jiného než kdysi, fotbal šel na všech kontinentech ohromně nahoru. Před těmi šestnácti lety nebyla například asijská mužstva tak kvalitní, dneska jsou dobrá a jen velmi těžko se porážejí," uvedl Lička.

Bývalý asistent Dušana Uhrina u celku, který získal stříbrné medaile na Euru v roce 1996, navíc míní, že současný tým měl vrchol na loňském Euru. "Začíná stárnout, hráči jsou opotřebovaní a i proto přibývá zranění. Střídající hráči zatím nemají takovou úroveň, aby za osm měsíců mužstvo táhli, I hráči jako Plašil, Kováč nebo Štajner by měli přispět," řekl Lička.

Češi na turnaji dojdou daleko

Účast na světovém šampionátu bude mít podle expertů pro český fotbal obrovský význam. "Bude to velký ekonomický přínos pro všechny jeho úrovně, stoupne naše prestiž na celém světě a na své si určitě přijdou i fanoušci, kteří mají Německo za humny," řekl Lavička.

Většina oslovených odborníků míní, že Češi na turnaji dojdou daleko. "Měli bychom měli patřit do okruhu favoritů," řekl brněnský patriot Karel Jarůšek. Současný manažer Brna Miroslav Kadlec doufá, že reprezentace přinejmenším naváže na úspěch, kterého dosáhl československý tým před šestnácti lety v Itálii. "Mohli bychom postoupit do čtvrtfinále," prohlásil.

Reklama