Hlavní obsah

Unii se nelíbí prodej lístků na fotbalové MS

BRUSEL

Chcete si již nyní zajistit vstupenky na světový šampionát ve fotbale? Pak se připravte na to, že za lístky zaplatíte předem a nakonec se na vás možná stejně nedostane. Způsob distribuce se nelíbí ani europoslancům a Evropské komisi, která již požádala Mezinárodní fotbalovou federaci FIFA o vysvětlení.

Foto: Novinky s použitím fifaworldcup.yahoo.com

DEFAULT TITLE

Článek

Na oficiálních stránkách mistrovství světa se nyní lidé mohou ucházet o vstupenky, které budou postupně vracet sponzoři a partneři mistrovství nebo národní svazy, jejichž reprezentační týmy neuspěly v kvalifikaci.

Za zápis na čekací listinu je však nutné zaplatit okamžitě a lidé si ani nemohou přesně vybrat zápas, na který by chtěli jít. Rozdělování lístků se uskuteční až v únoru, a pokud se na fanouška nedostane, vrátí mu FIFA peníze až po mistrovství a navíc si ponechá poplatek pět eur (asi 150 korun).

Pojedete na mistrovství světa ve fotbale?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Porušení předpisů EU

Podle některých europoslanců nejsou metody FIFA slučitelné s předpisy EU o vnitřním trhu a soutěžním právu. "Znamená to, že odmítnutí žadatelé nebudou mít řadu měsíců přístup ke svým penězům," řekl týdeníku European Voice dánský liberální poslanec Toine Manders. Společně s kolegy plánuje tento problém znovu přednést na středečním zasedání parlamentu, kde se bude debatovat o sportu.

Problémem se již na základě stížnosti několika europoslanců začala zabývat rovněž Evropská komise. Její úředníci poslali FIFA dopis s žádostí o vysvětlující informace. "Ještě nemáme žádné závěry, ale aktivně se tímto problémem zabýváme," řekl tento týden novinářům mluvčí komise Jonathan Todd.

FIFA nechce šetření EK komentovat, pouze uvádí, že se při prodeji lístků postupuje obdobně jako dříve. Jednotlivé státy dostanou na zápasy svých mužstev pouhých osm procent lístků z celkové kapacity hlediště.

EK už ohledně prodeje lístků na mistrovství světa jednou zasáhla. V květnu donutila organizátory změnit systém poté, co se objevily stížnosti, že preferuje platební karty společnosti Mastercard, jednoho ze sponzorů turnaje.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články