Hlavní obsah

Vstupenek na fotbalové MS bude málo

PRAHA

Vstupenek na fotbalové mistrovství světa, které proběhne příští rok od 9. června v Německu, bude pro české fanoušky velice málo. "Účastnické svazy dostanou pouhých osm procent vstupenek na své zápasy z kapacity stadiónu," uvedl generální sekretář ČMFS Petr Fousek.

Článek

"Prakticky všechny země proti tomu protestují, protože je to pro ně velice nevýhodné. Upřednostněn byl ale prodej tzv. naslepo, navíc značnou část vstupenek dostanou sponzoři šampionátu," dodal Fousek.

Kapacita stadiónů se pohybuje mezi 31 000 až 74 000 míst, navíc ze zmíněné osmiprocentní kapacity si nemalou část vyhradí i ČMFS pro svoje partnery, hráče a hosty. "Uděláme však maximum pro navýšení kvóty, ale nelze očekávat, že nárůst bude nějak výrazný," zdůraznil Fousek. Fanouškům by za stávající situace zbyly také třeba jen dva tisíce vstupenek na zápas.

"Zájem je už nyní velký, ale do 9. prosince, kdy bude šampionát rozlosován, je bezpředmětné obracet se na svaz se žádostmi. V co nejkratším termínu po tomto datu budeme fanoušky informovat prostřednictvím svazových internetových stránek a v médiích. Dozvědí se vše podstatné o cenách i způsobu rezervace," řekl místopředseda ČMFS Jaroslav Vacek. Svaz varuje před rizikem nákupu vstupenek přímo před stadióny.

Vstupenky zatím jen na stránkách FIFA

Celosvětový prodej lístků zatím probíhá na internetové stránce www.fifaworldcup.com. První dvě fáze registrace zájemců již proběhly, od 1. prosince jim budou vstupenky přiděleny přímo nebo v případě překročení kapacity losem, který se uskuteční 22. 1. V další fázi (1. 2.-15. 4. 2006) může uspět, kdo se o vstupenky dříve přihlásí. Až od 1. května bude možné koupit lístky ve vybraných prodejních centrech na stadiónech.

Organizační výbor MS uvede 1. února do provozu také speciální internetový portál na převádění vstupenek na další zájemce. Za striktně daných podmínek bude možné převést lístek na přesně specifikované další zájemce, zvláště pak mezi rodinné příslušníky.

Pokud držitel vstupenky prokáže nemožnost jejího využití a není schopen ji v rámci nového portálu převést na další osobu, může ji vrátit k dalšímu prodeji. Peníze ale budou držiteli vstupenky vyplaceny jen v případě, když organizační výbor bude schopen lístek opětovně prodat. Existuje tu riziko vytvoření černého trhu, ale prodej nebo převádění lístků jinou než touto oficiální cestou přes FIFA bude považováno za trestný čin.

Reklama