Hlavní obsah

Češi budou zřejmě při losu MS ve druhém koši

Los skupin fotbalového mistrovství světa 2006 proběhne až v pátek, v úterý ale bude jasno o tom, v jakém výkonnostním koši jednotlivé národní týmy před samotným rozdělením budou. Čeští fotbalisté budou podle agentury Reuters ve druhém koši. V moři nejasností je ale jisté jen to, že Němci budou nasazeni do první skupiny.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

České fotbalisty čeká los mistrovství světa.

Článek

Agentura Reuters v pondělí představila další možný model nasazení, který je založen na výsledcích dvou předchozích světových šampionátů a žebříčku FIFA za poslední tři roky. Rozdělení do jednotlivých košů se mírně liší od toho, které v minulém týdnu zveřejnila agentura AP. Čeští fotbalisté jsou však i podle Reuters ve druhém koši a jsou na tom tedy lépe než v původním modelu časopisu Kicker, který je zařadil až do třetího.

V prvním koši ve srovnání s agenturou AP přibyly Mexiko a Anglie, naopak Chorvatsko a Nizozemsko klesly do druhého koše. Agentura Reuters však dodává, že stoprocentně jisté je jen to, že pořádající Německo bude nasazeno jako první tým do skupiny A tak, aby hrálo 9. června příštího roku zahajovací zápas v Mnichově.

Ekonomika států rozhodovat nebude

Další rozdělení je jen v oblasti spekulací a předseda FIFA Sepp Blatter situaci ještě víc zamotal, když naznačil, že Anglie, Nizozemsko a Itálie nemají místo v prvním koši jisté. Z každého koše bude při losování vytažen do každé čtyřčlenné skupiny jeden tým.

Blatter dnes v Lipsku ujistil, že rozhodovat při nasazení do košů budou jen sportovní kritéria a ne ekonomická. "Existují různé návrhy. Jistá je kombinace výsledků z posledních mistrovství světa a aktuálního pořadí světového žebříčku. Ekonomické aspekty nebudeme zohledňovat," řekl šéf FIFA. Odmítl úvahy o tom, že by velké země byly přiděleny do skupin s velkými stadiony.

V každé skupině maximálně dvě evropská mužstva

Podle Blattera nenastane situace, aby na sebe s výjimkou Evropy narazily už v základní skupině dva týmy ze stejného kontinentu. Evropa má na šampionátu 14 účastníků, v každé skupině ale budou nanejvýše dva. "Nevznikne skupina, v níž by byla tři evropská mužstva," uvedl Blatter.

Veletržní centrum v Lipsku se zatím připravuje na páteční losování, které bude na celém světě velmi sledovanou událostí. Přímo v hale, která se promění na fotbalový stadión, bude na 3700 hostů a přímý přenos uvidí podle odhadů 320 miliónů lidí ve 150 zemích. Galavečer začne ve 20:15 a budou jej moderovat sportovní reportér Reinhold Beckmann a modelka Heidi Klumová. V jeho rámci představí firma Adidas nový model míče, s nímž se bude hrát na mistrovství světa.

Rozdělení do košů podle Reuters
1. košBrazílie, Německo, Španělsko, Itálie, Francie, Argentina, Mexiko, Anglie
2. košChorvatsko, Nizozemsko, Korea, Švédsko, USA, Japonsko, ČR, Paraguay
3. košPortugalsko, Švýcarsko, Kostarika, Ekvádor, Polsko, Saúdská Arábie, Írán, Tunisko
4. košSČH, Angola, Pobřeží slonoviny, Togo, Ghana, Trinidad a Tobago, Ukrajina, Austrálie

Reklama