Hlavní obsah

Míč s mikročipem se na mistrovství světa používat nebude

LIPSKO

Na fotbalovém mistrovství světa v Německu se bude hrát s obyčejnými míči, balony se zabudovanými mikročipy se prozatím využívat nebudou. Použitá technologie, která má pomoci rozhodčím řešit sporné situace, zatím funkcionáře mezinárodní federace FIFA zcela nepřesvědčila. "Chytrý míč" byl poprvé vyzkoušen na letošním světovém šampionátu hráčů do sedmnácti let v Peru.

Foto: Novinky s použitím fifaworldcup.yahoo.com

Na mistrovství světa ještě míče s mikročipy neuvidíte.

Článek

"Myšlenka i systém jsou dobré. Ještě ale nepovažujeme tuto technologii za připravenou," oznámil generální sekretář FIFA Urs Linsi. "Potřebuje to zkrátka ještě čas. Zatím rozhodčím nezaručuje stoprocentní spolehlivost," dodal.

Mikročip zabudovaný v míči značky Adidas vydává signál, když balon překročí brankovou či postranní čáru a usnadňuje tak rozhodování o sporných gólech či autech. Další testy míč čekají na mistrovství světa klubů, které začne v Japonsku příští týden.

Zástupce Adidasu rozhodnutí FIFA nezaskočilo. "Věděli jsme o tom samozřejmě předem, takže nejsme překvapeni ani zklamáni," řekl agentuře Reuters mluvčí firmy Thomas van Schaik. "Sledovací systém může být zabudován do jakéhokoliv našeho míče, takže to nijak neovlivní vývoj nebo produkci míčů, s kterými se bude hrát na mistrovství světa," dodal.

Oficiální míč pro mistrovství světa 2006 bude představen na pátečním slavnostním večeru v Lipsku, na kterém budou rozlosovány základní skupiny šampionátu.

Reklama