Hlavní obsah

Fotbalisté jsou ve třetím koši, vyhnou se Nizozemsku

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství světa vyhnou Nizozemsku, které jim los přidělil třikrát za sebou. Organizační výbor pro MS v úterý v Lipsku totiž oba týmy zařadil do třetího koše a nasazení oznámil na tiskové konferenci. Jména soupeřů ve čtyřčlenné základní skupině se Češi dozvědí při pátečním losování.

Článek

Světový šampionát v Německu začne příští rok 9. června zahajovacím duelem domácího týmu v Mnichově a skončí o měsíc později finálovým duelem v Berlíně. Z každé základní skupiny postoupí do vyřazovacích bojů první dva týmy.

Je dobře, že se Češi ve skupině MS neutkají s Nizozemskem?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Organizační výbor FIFA při nasazování zohlednil výsledky mužstev z posledních dvou světových šampionátů, kde Češi od roku 1990 chyběli, a také světové žebříčky FIFA. Zde se Češi dlouho pohybují na předních místech a nyní drží druhou pozici. Výkonnostní kritéria však FIFA zohlednila jen při nasazení týmů do čela skupin, na složení dalších košů měla vliv geografická pravidla tak, aby se v jedné skupině neutkaly více než dva evropské týmy.

V základní skupině by se Češi teoreticky mohli utkat s nejlepším světovým týmem a obhájcem titulu Brazílií. Ve skupině ale určitě nenarazí na Nizozemsko, v posledních letech svého nejčastějšího soupeře.

Srbsko a Černá Hora ve zvláštním koši

Od roku 2003 se oba týmy utkaly hned pětkrát, bilance je vyrovnaná. Poslední dva zápasy v kvalifikaci o mistrovství světa však vyhrálo Nizozemsko: loni v září v Amsterodamu i v nedávném říjnovém utkání v Praze Brücknerův tým podlehl shodně 0:2.

Oba týmy měly podle původních předpokladů figurovat ve druhém koši, organizátoři je však kvůli snadnějšímu systému rozlosování základních skupin zařadili do ryze evropského koše k Chorvatsku, Švýcarsku, Švédsku, Polsku, Portugalsku a Ukrajině. Ve zvláštním koši se objevil podle výkonnostních kritérií nejslabší evropský tým Srbsko a Černá Hora. Ta bude nalosována jen do skupin, v jejichž čele jsou nasazeny Brazílie, Argentina a Mexiko.

Složení základních skupin mistrovství určí páteční los v hale Veletržního centra v Lipsku. Ta se dočasně promění na fotbalový stadión, který má přímo sledovat 3700 hostů. Přímý přenos shlédne podle odhadů 320 miliónů lidí ve 150 zemích.

Fotbalisté už vydělali 130 miliónů korun

Postup na mistrovství světa přinese do pokladny českého fotbalu minimálně 130 miliónů korun. Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) dnes v Lipsku oznámila, že každý z 32 účastníků má už před úvodním výkopem jistých 4,5 miliónu eur. Další milióny pak může vynést každý zápas a pro vítěze je připraveno 16,5 miliónu eur, což je přibližně 477 miliónů korun.

Odměny pro účastníky jsou nejvyšší v historii, ve srovnání s minulým šampionátem FIFA zvýšila celkovou částku o 38 procent.

Českomoravský fotbalový svaz v poslední době uplatňuje pravidlo, podle nějž si hráči a realizační tým rozdělí polovinu částky po odečtení nákladů. Vlastní účast na šampionátu by přitom neměla svazovou pokladnu příliš zatížit, neboť FIFA hradí i cestovní a pobytové náklady.

Složení košů:
1. koš: Německo, Brazílie, Argentina, Anglie, Itálie, Francie, Španělsko, Mexiko,
2. koš: Austrálie, Angola, Ghana, Pobřeží slonoviny, Togo, Tunisko, Ekvádor, Paraguay,
3. koš: ČR, Nizozemsko, Chorvatsko, Švýcarsko, Švédsko, Polsko, Portugalsko, Ukrajina,
4. koš: Írán, Japonsko, Saúdská Arábie, Korea, Kostarika, Trinidad a Tobago, USA,
zvláštní koš: SČH.

Reklama