Hlavní obsah

Nový míč pro MS bude černobílý a bude mít "Týmový duch"

LIPSKO (Německo)

Pořadatelé fotbalového mistrovství světa v pátek večer v rámci slavnostního losovacího ceremoniálu poprvé představí nový míč Teamgeist, s nímž se bude na turnaji hrát. Jeho podoba je přísně tajena, ale firma Adidas dnes dopoledne alespoň odtajnila jeho název a základní parametry.

Článek

Teamgeist, v překladu "Týmový duch", bude černobílý, což má demonstrovat návrat k tradičním barvám německé reprezentace. Název vychází z nejdůležitější vlastnosti, kterou potřebuje každé mužstvo. Výjimečnost míče zdůrazňuje zlatý nápis "FIFA World Cup".

Výrobce v dnes zveřejněné tiskové zprávě uvedl, že jeho konstrukce je revoluční především tím, že má 14 plošek, díky čemuž se snižuje počet dotykových bodů o 60 procent. To má ulehčit jeho ovládání. A zvláštní je také technologie "teplotního vázání", kterou v německé firmě vynalezli v minulém roce.

Míč absorbuje minimální množství vody, díky tomu může jeho váha stoupnout maximálně o čtyři procenta. Obvyklá hmotnost "Týmového ducha" se bude pohybovat mezi 441 a 444 gramy. Maximální pozornost byla věnována také tlaku uvnitř, který nemůže klesnout během tří dnů po nahuštění o jedenáct procent.

Teamgeist je desátým míčem, který Adidas vyrobil pro světové šampionáty. Prvním speciálním míčem byl v roce 1970 Telstar, následovaly Chile, Tango, Tango Espaňa, Azteca, Etrusco, Questra, Tricolore a Fevernova.

Reklama