Hlavní obsah

FIFA čeká, že vydělá na fotbalovém šampionátu 110 miliónů eur

LIPSKO (Německo)

Mezinárodní fotbalová federace FIFA už půl roku před zahájením mistrovství světa ví, že s celkovými příjmy 1,7 miliardy eur (asi 50 miliard korun) nemůže na šampionátu prodělat. Vyplývá to z dnes zveřejněných informací. FIFA počítá s tím, že po splacení všech závazků jí po šampionátu zůstane nejméně 110 miliónů eur.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Federace vyčíslila své výdaje na uspořádání turnaje na 580 miliónů eur (asi 17 miliard korun). Ze zisku z šampionátu v Německu pokryje náklady za uplynulý kvalifikační cyklus, do nichž patří například dotace 850 tisíc eur (25 miliónů korun) pro každou z 206 sdružených národních federací.

Jako výhradní vlastník všech práv FIFA získala 1,2 miliardy eur prodejem televizních licencí, zbylou částku přinesla do pokladny FIFA patnáctka sponzorů. Ti platí mimo jiné za právo používat logo šampionátu na svých produktech. Jednou z hlavních položek na straně výdajů budou prémie pro 32 účastníků. Mezi ně federace rozdělí 169 miliónů eur.

Naproti tomu německý svaz a organizační výbor mistrovství světa budou podle agentury DPA rády, pokud se jim podaří naplnit rozpočet 430 miliónů eur a neprodělají. Do jejich pokladny půjdou všechny příjmy z prodeje vstupenek, FIFA na uspořádání přímo přispěla částkou 170 milionů eur a od šestice sponzorů organizátoři získají dalších 60 miliónů.

Fotbalové mistrovství světa funguje jako stroj na peníze a trhá stále nové rekordy. Předseda FIFA Sepp Blatter v Lipsku prohlásil, že na základě už nyní uzavřených smluv s televizemi a sponzory lze očekávat, že příští šampionát v Jihoafrické republice přinese v roce 2010 další zvýšení příjmů o 40 procent. Zároveň ale bude uspořádání historicky prvního mistrovství světa na africkém kontinentu dražší, neboť se nedají očekávat tak vysoké příjmy z prodeje vstupenek jako v Německu.

Reklama