Hlavní obsah

Americký kouč Arena obdivuje Nedvěda a těší se na Italy

Trenér amerických fotbalistů Bruce Arena přijal páteční los mistrovství světa s nadšením. Ne že by jásal na tím, že by jeho tým čekali příští rok v Německu slabí soupeři, ale na složení skupiny E našel hodně kladů. V rozhovoru s americkými novináři v Lipsku prohlásil, že hrát proti Itálii jako zemi jeho předků je pro něj vždy velmi vzrušující, a vyznal se z obdivu k Pavlu Nedvědovi.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Americký kouč obdivuje Pavla Nedvěda.

Článek

"Když se loni volil fotbalista světa, vybral jsem Nedvěda," řekl Arena a pohotově vysypal z rukávu i další české hvězdy. "Čech je vynikající brankář a Koller skvělý útočník. Ale teď je zraněn," řekl americký trenér. Z italského týmu se mu prý nejvíc líbí brankář Buffon, obránce Nesta a záložník Totti, z Ghany zná jen Essiena z Chelsea a nedostatek informací chce rychle odstranit.

Arena zavzpomínal, jak se před padesáti lety jako malý chlapec chodil do dědečkova lahůdkářství dívat na plakát italského fotbalového týmu. "Potkat se s Itálií je pro mě pořád hodně vzrušující, i když nevím, jestli to na trávníku bude příjemné," řekl Arena a poukázal na to, že squadra azzurra patří k velkým favoritům. "Ale dostat Brazílii, Argentinu, nebo Německo - to by bylo horší, takže si nemůžeme stěžovat," dodal trenér.

Souboje s Evropany Arenu neděsí

Uvědomuje si, že evropské týmy budou mít v Německu určitou výhodu. "Itálie a Česká republika to mají na šampionát kousek a jejich fanoušci budou mít v hledišti převahu. V Německu sice žije 300 tisíc Američanů, ale pochybuji, že by sehnali lístky," posteskl si Arena.

Jinak ho ale souboje s Evropany nijak neděsí. "Už z nich nemáme strach. Na minulém mistrovství světa nám proti Portugalsku nikdo nedával šanci a my je porazili," připomněl Arena. Skupina podle jeho mínění není těžší než ta před čtyřmi lety v Japonsku a Koreji, v níž byli vedle Portugalců také Poláci a Korejci. Američané přesto postoupili až do čtvrtfinále a v něm vypadli s Německem po velkém boji.

Arena je přesvědčen, že to jeho svěřenci mohou v létě zopakovat. "Už v dubnu si vyzkoušíme formu přímo v dějišti šampionátu v přátelském utkání proti Německu. Když se nám vyhnou zranění a budeme mít k dispozici všechny nejlepší hráče, nastoupíme 12. června proti Čechům s vědomím, že je můžeme porazit," uvedl Arena.

Reklama

Související témata: