Hlavní obsah

Kouče Italů Lippiho los šampionátu nezneklidnil

Kouč italských fotbalistů Marcello Lippi přijal výsledek pátečního losu světového šampionátu s ledovým klidem. A to přesto, že podle odborníků je jeho tým společně s Českou republikou, Ghanou a Spojenými státy americkými v jedné z nejtěžších skupin závěrečného turnaje.

Článek

"Já zklamaný nejsem. Naopak," řekl Lippi novinářům. O klid jej nepřipravil ani fakt, že dva soupeři jeho týmu - Česká republika a USA - jsou v žebříčku FIFA před Itálií. "O nic horší než oni nejsme. Já jsem jenom chtěl vědět jména soupeřů, abych je mohl začít studovat," dodal nevzrušeně.

Kouč AS Řím Luciano Spalletti poznamenal, že Itálie rozhodně neměla štěstí. "Ale hráčům a trenéru Lippimu hodně věřím," uvedl. Hráči projevovali méně optimismu. "Už nám chyběla jen Brazílie," prohlásil sarkasticky obránce Interu Milán Marco Materazzi. "Česká republika patří ke špičce v Evropě, o Ghaně všichni říkají, že je momentálně nejlepší v Africe, a o Američanech se také ví, že jsou hodně silní," řekl Materazzi.

Italové a češi jsou nejsilnější

Bývalý reprezentační útočník Gianluca Vialli, který nyní pracuje jako komentátor pro italskou televizní stanici Sky TV, se při pohledu na los otřásl. "Je to těžký start. Když nechytíme formu hned od začátku, pojedeme hodně rychle domů," mínil. Nejlepší střelec světového šampionátu v roce 1982 Paolo Rossi měl tip na postup jasný: "Podle mě je zřejmé, že dva nejsilnější týmy jsou Italové a Češi."

Kapitán Ghany Stephen Appiah se neobával toho, že by se jeho spoluhráčům jakožto nováčkům mezi elitou rozklepala v těžké společnosti kolena. "Ghaňané mají rádi výzvy, a když přijde tak těžká, jako je tahle, bereme je vážně," prohlásil bývalý spoluhráč Pavla Nedvěda z Juventusu. "Když postoupíme ze skupiny, budeme se cítit jako mistři světa," řekl trenér ghanských reprezentantů Ratomir Dujkovič.

Americký kapitán Claudio Reyna si stýskal. "Ve skupině jsou možná tři týmy, které mohly klidně být v prvním koši," uvedl dvaatřicetiletý záložník Manchesteru City, který v národním týmu nasbíral už 108 startů.

Arena vzpomínal na zoufalé vystoupení v Itálii 1990

Tým pod vlajkou s hvězdami a pruhy má poté, co se na minulém šampionátu probojoval do čtvrtfinále, daleko víc sebevědomí než v předchozích letech. Nynější kouč Bruce Arena zavzpomínal na to, jak před šestnácti lety v Itálii sledoval zoufalé počínání svých krajanů při obnovené premiéře mezi elitou po 40 letech.

"Seděl jsem na tribuně a kroutil jsem hlavou. Nikoli z neúcty, ale kvůli tomu, že bylo jasné, že máme před sebou spoustu práce. Proto bude zajímavé si po šestnácti letech zopakovat zápasy s Italy a s Čechy a dozvědět se, kam jsme se dostali," uvedl. Američané tehdy od Skuhravého a spol. utržili debakl 1:5, pak podlehli Italům 0:1 a nakonec 1:2 Rakušanům.

Přestože tým USA žádného ze tří soupeřů, s nimiž se v Německu potká, nikdy neporazil a je ve statisticky nejsilnější skupině, v níž jsou tři zástupci elitní dvanáctky žebříčku FIFA, jeho hráči si věřili. "Myslím, že v téhle skupině se můžeme dočkat velkého úspěchu. Italové už nejsou, co bývali," prohlásil útočník Eddie Johnson.

Jen podle Reyny, který hraje dlouhá léta v Evropě, je to pro USA nejhorší varianta. A když přece Američané ze skupiny postoupí? "Pak budu pít v hotelovém baru," usmál se kouč Arena.

Reklama

Související témata: