Hlavní obsah

Outsideři mají po losu fotbalového MS víc optimismu než favorité

LIPSKO (Německo)/PRAHA

Páteční losování základních skupin mistrovství světa jako by převrátilo fotbalový svět úplně naruby. Přesně půl roku před úvodním zápasem šampionátu sice v Lipsku dostal závěrečný turnaj konkrétní obrysy, ale jeho aktéři se je snažili rozmazat. Favorité se schovávali za opatrné fráze a báli se vlastního selhání, outsideři naopak překypovali štěstím.

Článek

Jako třeba Australané, přestože je los vrhl do spárů obhájce zlata a nejžhavějšího kandidáta na zlato Brazílie. "Když nás k ní nalosovali, skupina Australanů začala jásat, jako kdybychom ji právě porazili 3:0. Nemáme z ní obavy, jsme šťastní," řekl nizozemský kouč protinožců Guus Hiddink.

Naopak francouzský trenér Raymond Domenech si prý musel takřka zacpávat uši, aby neslyšel poznámky o tom, jakou má jeho tým lehoučkou skupinu. Togo mu totiž připomíná Senegal, s nímž Francouzi na minulém šampionátu senzačně prohráli, Korejská republika místo, kde k tomu došlo, a Švýcary by nejradši už nikdy neviděl. "Na můj vkus se známe až moc. Připadám si, jako kdybychom ještě hráli v kvalifikaci," řekl Domenech.

Ostře sledované mistrovství Afriky

Francie loni Švýcary porazila na mistrovství Evropy 3:1, na cestě do Německa je potkala znovu, ale tentokrát s nimi jen dvakrát remizovala. "Kdyby tak existovalo nějaké pravidlo, abychom je už nemuseli potkat," posteskl si Domenech. Češi by jej nejspíš v myšlence podpořili, obdobný problém mají s Nizozemci. Ostatně trenéři obou zemí by to mohli probrat v lednu v Africe. Domenech se tam chystá na kontinentální šampionát pozorovat Togo a dá se očekávat, že někdo z Čech tam vyrazí sledovat Ghanu.

Ve Francii i tři roky poté budí fanoušky ze snu ostuda ze zahajovacího zápasu, kde jejich hvězdy zaskočil Senegal. Příští rok ale čest nastoupit v úvodním duelu nebude mít obhájce titulu, jak bylo dosud zvykem, ale hostitel. Němci jsou shodou okolností jediným favoritem, který od roku 1990 v prvním zápase mistrovství světa uspěl. "Jestli s někým ve skupině mohou Němci prohrát, pak jsme to my," varoval je však sebevědomý Alexandre Guimaraes, lodivod jejich prvního soupeře Kostariky.

Suverénní Brazilec Parreira

Do sebejistoty Carlose Alberta Parreiry má ale hodně daleko. Parreira vystupoval po losu tak suverénně, jak se na kouče největších favoritů turnaje a prvního týmu žebříčku FIFA sluší. A tvářil se, jako kdyby už byly základní skupiny odehrány. "V osmifinále si zahrajeme s Itálií, nebo s Českou republikou, což bude tvrdý oříšek," řekl, když se měl vyjádřit k soupeřům ve skupině.

Pak ale přece jen vztyčil varovný prst. Litoval toho, že do skupiny dostal Japonsko, které vede jeho krajan Zico. Na letošním Poháru FIFA neměl asijský tým daleko k historicky první výhře nad "kanárky", nakonec remizoval 2:2. S Chorvaty oba dosavadní zápasy Brazilci remizovali a s Austrálií naposledy prohráli 0:1. "Už nestačí mít jenom ty nejtechničtější hráče," upozornil Parreira své svěřence, že ke kráse budou muset přidat i důraz.

Zlaté medaile s Brazilci získal v Jokohamě kouč Luis Felipe Scolari, jenž nyní vede Portugalce. Ti se minule loučili předčasně, přestože podle tehdejších prognóz měli ze skupiny s Koreou, Polskem a USA bez problémů postoupit. Proto Scolari nechtěl slyšet o tom, že jeho tým bude mít snadnou práci. "Podívejte se, co se stalo tehdy. Odmítám jakkoli hodnotit naše soupeře," pronesl Scolari na adresu trojice Mexiko, Angola, Írán.

Argentina z těžké skupiny strach nemá

Argentina sice skončila před Brazílií v jihoamerické kvalifikaci, kterou vyhrála, ale v konečném důsledku jí to bylo k ničemu. S Nizozemskem, Pobřežím slonoviny a Srbskem a Černou Horou tvoří podle odborníků nejtěžší kvarteto. Kouč José Pekerman, jako by tušil problémy, jako jediný z 32 trenérů na ceremoniálu v Lipsku chyběl.

Ve "skupině smrti" byla Argentina i před čtyřmi lety a tehdy si balila kufry před vyřazovacími boji. "Z toho vůbec strach nemáme," rozháněl obavy Pekermanův asistent Hugo Tocalli.

Francouzský trenér Pobřeží slonoviny Henri Michel si od exkluzivního obsazení kvarteta sliboval, že bude k vidění nejhezčí fotbal na šampionátu. Však také skupina začne atraktivním duelem Argentina - Nizozemsko, reprízou finále šampionátu z roku 1978. A také se proti sobě postaví skvělí útočníci Crespo, Robben, Drogba a Kežman. Všichni čtyři se shodou okolností znají ze společného působení v Chelsea.

Los ale svedl dohromady i dvojice, které k sobě mají ještě blíž. V téže skupině proti sobě možná nastoupí bratři Kalouovi: Bonaventure za Pobřeží slonoviny a Salomon za Nizozemsko, pokud dostane občanství.

Anglie se chystá na Švédy

Celkem čtyři míčky obsahovaly lístky se jmény týmů, které vedou nizozemští trenéři, ale nakonec je los rozesel každého jinam. Zikovi se to s Brazílií nepovedlo, stejně jako Španělu Gabrielu Calderónovi, jenž vede Saúdskou Arábii. Nejčastěji se ale v této souvislosti mluví o trenérovi Svenu Göranu Erikssonovi, který po čtyřech letech znovu povede Anglii proti rodnému Švédsku. "Když jsem se díval do statistik, myslel jsem, že není možné, abych na Švédsko narazil. Asi je to osud," povzdechl si Eriksson.

Anglie neporazila Švédsko od roku 1968 v jedenácti zápasech, na minulém šampionátu s ním remizovala 1:1 a z postupu se nakonec radovaly oba týmy. "Dříve, či později se nám povede Švédy porazit," slíbil kouč Angličanů.

Eriksson si den před losem se švédským lodivodem Larsem Lagerbäckem společně popřáli, aby na sebe nenarazili. "Chtěl jsem se ale vyhnout hlavně Nizozemsku a Austrálii, což se povedlo," oddechl si Eriksson. S Austrálií má Anglie ve sportu spoustu nevyřízených účtů, zejména v tenisu a v kriketu.

Kolonie proti bývalým správcům

Los proti sobě postavil také tři kolonie a jejich bývalé správce. Togo s Francií, Trinidad a Tobago s Anglií a Angolu s Portugalskem. Všechny země, které jsou nováčky mezi elitou, stále svým někdejším poručníkům posílají své bohatství, alespoň to fotbalové. Nejvíc Trinidad, jenž má v různých anglických ligách rozeseto třináct hráčů. Kanonýr Yorke už ale v Manchesteru United nehraje.

Jeho bývalý spoluhráč David Beckham se na zápas proti němu těšil. "Mám na něj skvělé vzpomínky," řekl kapitán Anglie o útočníkovi, s nímž před šesti lety dobyl Ligu mistrů. Kouč Trinidadu Leo Beenhakker se zase nemohl dočkat toho, až se proti němu postaví švédský kanonýr Ibrahimovic, jehož trénoval v Ajaxu.

Ve Francii hraje jedenáct hráčů z Toga včetně jejich největší hvězdy Adebayora, jenž v zemi žije už od svých 15 let. Angola má v Portugalsku sedm legionářů, mezi nimi útočníka Mantorrase z Benfiky. "Doufám, že postoupíme oba. Mám v angolském týmu hodně přátel," přál si portugalský obránce Fernando Meira.

Příchuť derby bude mít i duel Německa s Polskem. Pořadatelům naskakuje z obav z duelu dvou sousedů, které rozdělila druhá světová válka, husí kůže. Zvlášť po nedávném incidentu, kdy se v pohraničních lesích setkala stovka fanoušků z obou států a navzájem se tvrdě pobili.

Chorvatsko I vs. Chorvatsko II

Poláci ještě Němce nikdy neporazili, ve 14 zápasech uhráli jen čtyři remízy. Možná proto, že jim v poslední době utíkají nejlepší fotbalisté právě na západ. V červnu se může stát, že proti Polsku vyběhne v německém dresu útok Klose, Podolski. Třetím polským rodákem v kádru je obránce Sinkiewicz.

O největším bratrovražedném boji mají jasno v Chorvatsku. "Chorvatsko I vs. Chorvatsko II," píše tamní tisk o zápase svého národního týmu s Austrálií. Fanoušci se na něj těší víc než na zápas s Brazílií, a to nikoliv proto, že v minulém vzájemném utkání Chorvaté deklasovali soupeře 7:0. Osm hráčů z kádru Australanů včetně kapitána Viduky má totiž kořeny v Chorvatsku, na druhé straně se k australským předkům hlásí gólman Didulica a obránce Šerič.

A naturalizovaný Chorvat Eduardo se zase těší na duel proti rodné Brazílii. "Tenhle šampionát bude pestrobarevný," řekl kouč Nizozemska Marco van Basten a jen samotný los mu dal za pravdu.

Reklama